latinica  ћирилица
23/09/2020 |  13:05 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Симић: Додик нема намјеру да удаљава БиХ од ЕУ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нема намјеру да удаљава БиХ од ЕУ, а Република Српска је јасно рекла да је опредијељена за европски пут, па самим тим и европски пут БиХ, истакао је савјетник за медије српског члана Предсједништва БиХ Перо Симић.

Симић наводи да Република Српска жели да дијели једнаке европске вриједности и принципе као све чланице ЕУ, те да ради на промоцији мира, стабилности имеђусобног уважавања свих.

Реагујући на јучерашњи текст објављен у листу "Данас" под насловом "Додик удаљава БиХ од ЕУ" новинара Марије Стојановић, Симић је нагласио да тај бомбастични наслов који има за циљ да Додикову политику прикаже рушилачком, припада стереотипу новинара, медија и аналитичара који никако да сваре суверенистичке и патриотски оријентисане политичаре који су, као и Додик, увјерени да само на тим темељима може да се гради демократичнији и хуманији свјетски поредак.

Према његовим ријечима, Додикова иницијатива да се амбасада БиХ премјести у Јерусалим није смишљена из његових личних разлога, нити је ријеч о некаквом тактичком потезу, како то наводи саговорник "стручњак" овог листа из Бањалуке за односе у региону.

Он је истакао да би добар познавалац политике Републике Српске и Милорада Додика који пледира да буде "стручњак" требало да зна да је Додик предложио пресељавање Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим, између осталог, што се тамо већ скоро двије деценије налази Биро Владе Републике Српске у Израелу.

Друго, додао је Симић, српски члан Предсјендиштва БиХ Милорад Додик и Република Српска већ деценијама држе до добрих односа Срба са братским јеврејским народом, кога везују заједничка страдања у Другом свјетском рату по фашистичким логорима и стратиштима и међусобно поштовање и пријатељство.

- Добар познавалац модерне историје, поготово ако се представља као "стручњак" лако ће се сјетити да је 2011. године Република Српска била један од одлучујућих фактора да БиХ у УН не призна палестинску државу - подсјетио је Симић.

Он је додао да је тада Додик изјавио "да се то десило, позиција Израела би се знатно погоршала и успоставила би се нова конфликтна ситуација на том простору, што је слично и овдје, јер постоје и историјски и тренутни разлози за разумијевање између Републике Српске и Израела".

Симић наглашава да је Додик устврдио да Палестина и Израел односе морају рјешавати међусобним договором.

Према његовим ријечима, Додик је 2014. године био један од ријетких европских званичника који је послао писмо премијеру Израела Бењамину Нетањахуу, у коме је јавно дао подршку Израелу за противтерористичку операцију на ракетне нападе Палестине.

Додик је, подсјећа Симић, том приликом упозорио да екстремне исламске групе пријете цијелој свјетској заједници.

Симић, такође, напомиње да су "Израелске националне вијести" објавиле те 2014. године да је "Додик дугогодишњи пријатељ и подржавалац Израела и да је Република Српска спријечила делегацију БиХ да подржи захтјев палестинских власти да добију чланство у УН на гласању у новембру 2011. године".

Значи, истиче Симић, није у питању никакав "тактички потез" Додика, већ братска и пријатељска геста.

- Наравно да Република Српска и Додик поздрављају и Вашингтонски договор око тога између Вучића, Трампа и Хотија - навео је Симић.

Симић наглашава да Додикова иницијатива није објелодањена да би се приказала блискост Републике Српске према политици америчког предсједника Доналда Трампа, јер је то општепознато и давно објелодањено у Додиковом писму подршке које је крајем прошле године прослиједио лично Трампу.

Додик је у том писму, подсјећа Симић, навео да у потпуности стоји иза његових ријечи - "Ако желите слободу, поносите се својом земљом. Ако желите демократију, држите се свог суверенитета. Ако желите мир, волите своју нацију. Мудри лидери увијек прво мисле на добробит свог народа и земље. Будућност не припада глобалистима. Будућност припада патриотама".

Симић такође подсјећа да је Додик у више наврата позвао и Србе који живе у Америци да на предстојећим изборима гласају за Трампа.

Симић оцјењује да се новинарка Стојановић "очигледно специјализовала да прогласи рушилачким све што Додик уради, по обичају заобилазећи или фалсификујући Додикове разлоге и аргументе за његове потезе, уз малу помоћ
'стручњака' за односе у овом региону", како је она навела у тексту.