latinica  ћирилица
23/09/2020 |  09:42 | Аутор: СРНА

Насукало се 470 китова, 200 угинуло

Аустралијска држава Тасманија утврдила је током спасилачке акције да се на њеној западној обали насукало рекордних 470 китова пилота, а страхује се да је већ угинуло око 200 животиња, саопштили су данас званичници.

Спасиоци ужурбано покушавају да ослободе из плићака преостале животиње које су још живе, наводе ови извори.

Из прве откривене насукане групе јуче је спасено 25 животиња, али су се неке поново вратиле у плитку воду са доласком плиме, пренио је Би-Би-Си.

- Прилично смо разочарани јер је повећан број китова који су угинули - изјавио је Ник Дека из тасманијског Одјељења за примарне индустрије и додао да се нада да ће спасиоци током дана моћи да ослободе још животиња.

Хеликоптерски тим уочио је јуче другу групу насуканих китова на око десет километара од прве локације у Макари Хедсу. Претпоставља се да су животиње из истог јата.

И даље је непознато шта је привукло китове на обалу, а научници наводе да су китови пилоти познати по снажним друштвеним везама.

Ова врста спада у мање китове и најсклонија је насукавању у плићацима. Китови пилоти могу да нарасту до седам метара у дужину и да достигну тежину до три тоне.

Претходно највеће насукавање китова на обалама Тасманије десило се 1935. године са 294 кита пилота. 2009. године у плићаку се заглавило око 200 оваквих животиња.