latinica  ћирилица
23/09/2020 |  09:06 | Аутор: СРНА

Брнабић: Нова ера у политичким и економским односима са Америком

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да посјета делегације САД, предвођене специјалним изаслаником америчког предсједника Ричардом Гренелом, представља нову еру у политичким и економским односима двије земље, као и да се очекују улагања више милијарди долара.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Никада овако јака делегација САД није посјетила Србију. Шест агенција плус изасланик САД и представник Бијеле куће", рекла је она, истичући да је долазак америчке развојне агенције ДФЦ у Србију јасан сигнал колико је Србија стабилна земља.

Она је рекла за РТС да то најбоље сумира и споразум у Вашингтону који су јако добро испреговарали предсједник Србије Александар Вучић и српска делегација.

Брнабићева је навела да не може да се сјети када су били овакви блиски односи Србије и САД.

Она је истакла да је Србија у посљедњих седам година успјела да ојача своју економију и приватни сектор, тако да данас постоји атмосфера и средина у коју амерички ДФЦ може да дође и инвестира.

- То је јасан сигнал колико је Србија јача и стабилнија и на томе се радило седам година. Сада је све на нама, колико брзо ће наша предузећа бити спремна и имати идеје - напоменула је Брнабићева.

Она је подсјетила да је са америчком делегацијом разговарано о инфраструктурним пројектима, за које је предвиђено четири милијарде евра, а приоритет је ауто-пут "Мир" од Ниша до Приштине.

Било је ријечи и о гарантној шеми за сектор малих и средњих предузећа, гдје би ДФЦ обезбиједио једну милијарду долара кредита, а Србија би покрила ризик првог губитка.

Брнабићева је рекла да је трећа област све оно што се тиче иницијативе "мини-Шенген", а четврта тема били су услови за развој привреде, пољопривреде, подршка женском предузетништву и младим пољопривредницима.

- Сада са присуством ДФЦ-а имамо приступ неограниченим средствима. Колико ћемо искористити до нас је и до наших пројеката - нагласила је премијер Србије.

Брнабићева је пренијела ријечи специјалног америчког изасланика Ричарда Гренела да му је предсједник Трамп, када га је постављао на ову дужност, рекао да "размишља другачије и да размишља о економској нормализацији".

- То је прилично у складу са оним што се предсједник Вучић трудио свих претходних година. Дајте да разговарамо како људи живе, какве су има плате, какве су им школе за дјецу, па ћемо онда можда да створимо услове и да разговарамо на неки другачији начин и о политици - навела је Брнабићева.

На питање да ли ће поново бити предсједница Владе, Брнабићева је рекла да о мандатару одлучује предсједник Србије.

- Техничка влада ради све што може. Грађани не губе ништа, а имамо времена до 3. новембра за владу - додала је она.