latinica  ћирилица
22/09/2020 |  19:32 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

У Тужилаштву БиХ двије истраге против министра безбједности БиХ (ВИДЕО)

Док данима из Сарајева трају напади на премијера Српске Радована Вишковића због спорног свједочења заштићеног свједока сумњивог кредибилитета. О случају министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића Сарајево ћути.

Против Цикотића, Тужилаштво БиХ води двије истраге, потврђено је за РТРС. Једну због ратног злочина над бугојанским Хрватима, а другу због сумње у злоупотребу службеног положаја док је био министар одбране.

Имају ли СДА и Бакир Изетбеговић кандидата без мрље, за било коју функцију? Посљедњи у подугачком низу осумњичених је тек именовани министар безбједности. Трагови му премрежени у досијеима. Најмање два са Цикотићевим именом налазе се у два различита одјељења Тужилаштва БиХ, потврђено је за РТРС.

- У Посебном одјељењу за ратне злочине, постоји предмет који је у раду, а односи се на ратне злочине на подручју Бугојна. У предмету је била донесена тужилачка одлука, али су оштећени - представници породица жртава, уложили жалбу. Такође, у Посебном одјељењу за организовани и привредни криминал и корупцију, у раду је предмет који је у фази истраге, због кривичног дјела злоупотребе службеног положаја или овлашћења - наведено је у одговору Тужилаштва.

У Цикотића као команданта Оперативне групе "Запад" тзв. Армије БиХ, прст кривице упирали су преживјели бугојански Хрвати и много прије именовања. Сматрају га одговорним, бар по командној дужности, за голготу у његовој зони одговорности. За 23 заробљена управо је Цикотић, службеном депешом упућеном свом претпостављеном, а већ пресуђеном злочинцу Енверу Хаџихасановићу, "тражио посебан третман".

- Од ових 319 људи, за све постоје основе за суђење, нису за пуштање. А 23 због тежине почињених дјела имају посебан третман - пише у депеши.

Четворо бугојанских Хрвата, по Цикотићевој методи посебно третираних, већ идентификовани, скелетни остаци још четворо, претпоставља се, недавно ексхумирани на обронцима Ростова, а за 15 их се још трага. Овај документ и бројни други слични докази и свједочења, нису били довољни поступајућем тужиоцу да испише оптужницу против Цикотића.

Истрага је, како сазнајемо, под притиском СДА и појединих међународних званичника, обустављена, а поступајући тужилац - пензионисана. Но, чим је обавјештење стигло до породица, жалба је упућена у супротном смјеру. А након обнављања истраге и захтјев за Цикотићеву хитну смјену.

- Селмо Цикотић је био директни заповједник тог сектора и он би требало да зна гдје су, нека каже гдје су нестали Бугојанци. Сви су одведени из Логора Бугојно. Значи, њих 11 је пописано од стране Црвеног крста. Ако су људи били заробљени са ових 200 који су послије девет и нешто мјесеци размијењени па нешто се мора знати гдје су одведени - рекао је Младен Кајић, предсједник Координације удружења проистеклих из рата, Бугојно.

У другом предмету за злоупотребу положаја - Цикотића, бившег министра одбране БиХ, како сазнајемо, Тужилаштво сумњичи за аферу "Скаут" којом је буџет БиХ оштећен за шест милиона КМ.

Због "прекрајања" уговора у продаји наоружања "Скаут" је већ судским путем стигао до принудне наплате из бх. буџета од 20 милиона КМ. А Цикотић, у правосуђу које према хорским мјерилима Сарајева и СДА ради искључиво против Бошњака, ни до оптуженичке клупе. Но, више од Цикотићевих недјела, остаје отворено питање, како је уопште и могао проћи провјере приликом именовања за министра.

ЦИК и СИПА провјеравали су само тачност навода из пријаве коју је Цикотић лично попуњавао. А и истрага, бар она о ратним злочинима, зановљена је у вријеме именовања. Обавјештајна агенција, међутим, вршила је проширене безбједносне провјере за могућност приступа тајним подацима.

- Обавјештајна служба БиХ врши и припрема, односно проналази све податке и провјерава да ли неко може имати приступ тајним подацима и те податке до којих долази доставља надлежним органима - каже Средоје Новић, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије Парламентарне скупштине БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Но у том ланцу, неко је очигледно намјерно или случајно заказао. Јер осумњичени починилац кривичног дјела, а Цикотић је двоструки осумњичени, према Закону о заштити тајних података, не може имати приступ информацијама са ознаком тајности.

Потврда Тужилаштва БиХ о отвореним истрагама, прилика је да се, "исправе" бар пропусти Обавјештајне агенције. И шанса за СДА да подугачком списку осумњичених страначких пулена придодају још једно име. Уз директора те исте ОБА, свршеног електромеханичара Османа Мехмедагића који је властиту "фелеричну" диплому, према истрази непостојећег факултета, прогласио државном тајном, па преко афера "Камбер и бирачи", "Фадил и респиратори", "Асим и пријатељи"...