latinica  ћирилица
22/09/2020 |  18:25 ⇒ 23/09/2020 | 07:39 | Аутор: СРНА

Бањалуку и Београд повезати и дионицом Вукосавље-Брчко

Приједлогом одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље–Брчко и Брчко–Рача по скраћеном поступку за дионицу Вукосавље–Брчко, који је данас по хитном поступку размотрен у парламенту Републике Српске, биће створени предуслови за успјешно рјешавање имовинско-правних односа за изградњу ауто-пута који ће повезати Бањалуку и Београд.
Вукосавље - Фото: nezavisne novine
ВукосављеФото: nezavisne novine

Јелена Бојанић, која је у име бањалучког Института за грађевинарство "ИГ" графички представила у Народној скупштини приједлог ове одлуке, навела је да ће њеним усвајањем бити створени предуслови за спровођење ефикасног поступка експропријације и прибављања земљишта у што краћем временском року за стратешки инфраструктурни објекат Републике Српске.

Она је објаснила да је доношење одлуке по хитном поступку потребно да би што прије постојао усвојен плански документ чиме би било спријечено помијерање постављених рокова за реализацију пројекта.

Бојанићева је нагласила да ауто-пут који ће повезати Бањалуку и Београд представља стратешки инфраструктурни пројекат Српске, који је од општег интереса и који ће омогућити бољу повезаност Српске са Србијом, као и територије Републике Српске.

Она је рекла да је Нацрт документа био изложен на јавни увид од 27. септембра до 12. октобра 2019. године у просторијама јединица локалне самоуправе Вукосавље, Модрича, Шамац, Пелагићево, Доњи Жабар и Бијељина, као и у просторијима Народне скупштине.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је рекла током расправе о овој тачки дневног реда да је у току јавног увида пристигао знатан број оправданих примједби и сугестија на нацрт документа за дионицу Вукосавље–Брчко, дужине 32 километра, које је Министарство анализирало и утврдило потребу измјене планског рјешења.

- Отклањање тих примједби подразумијевало је значајније измјене дијела плана за дионицу Вукосавље–Брчко, те је измијењени нацрт плана стављен на поновљени јавни увид од 9. јула до 23. јула у општинама Вукосавље, Модрича, Шамац, Доњи Жабар и Пелагићево - рекла је Голићева.

Након што ова одлука буде усвојена, План се излаже на стални јавни увид код органа општина Вукосавље, Модрича, Шамац, Пелагићево и Доњи Жабар, који су надлежни за послове уређења простора и објављује на њиховим интернет страницама.