latinica  ћирилица
22/09/2020 |  16:53 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

Београд и Приштина нису близу политичког рјешења

Споразум о економској сарадњи Србије и самопроглашеног Косова важан је за одржавање мира и рјешавање проблема, али Београд и Приштина нису близу проналажења политичког рјешења, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Он је у интервјуу за Ројтерс коментарисао споразум који је овог мјесеца потписан у Бијелој кући у Вашингтону, чије је потписивање предсједник САД Доналд Трампа назвао "напретком".

Вучић је истакао да је споразум велики корак у добром смјеру, али да је дуг пут ка политичкој нормализацији.

- Сматрам да су такви споразуми врло значајни за одржавање мира и коначно решавање проблема ради јасне будућности наше деце. Не кажем да смо близу политичког решења - нагласио је Вучић.

Предсједник Србије описао је економску сарадњу као "кључ" за било какве политичке договоре у будућности.

Вучић је представио ситуацију Србије у будућности која ће укључивати балансирање односа са Истоком и Западом, чак и ако то подразумијева да ће се обје стране повремено љутити.

- Када живите у малој земљи која је географски на раскрћу, онда ваша политика треба да буде одржавање мира и стабилности, и то тако да се ни са ким не расправљате – што је немогуће – или да се расправљате једнако са свима - нагласио је Вучић.

Према ријечима Вучића, "Србија је на европском путу, али мора да живи и има пријатеље у САД, али и у Москви и Пекингу, којих се не стиди".

Ројтерс је подсјетио да је Вучић недавно ризиковао погоршање односа са Москвом одустајањем Србије од војних вјежби у Бјелорусији, одбијајући да Београд буде увучен у демонстрирање подршке бјелоруском предсједнику Александру Лукашенку, који је савезник Русије.

Вучић је, међутим, нагласио да се понекад мора сачувати војна неутралност.

Предсједник Србије додао је да се нада да ће Трамп ускоро посјетити Србију.