latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:12 | Аутор: СРНА

Јанша забринут за функционисање здравственог система

Словеначки премијер Јанез Јанша изразио је забринутост за функционисање здравственог система у Словенији ако се настави садашњи тренд раста хоспитализација због ковида 19.
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs) -
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs)

Јанша је истакао да његова влада чини све како у другом таласу епидемије не би дошло до "затварања" здравственог система за друге пацијенте којима је потребна помоћ, те поручио да је управо зато важно да се сви придржавају епидемиолошких правила, преноси агенција Хина.

Као главни проблем, Јанша је навео мањак кадра, уз напомену да је у неколико посљедњих мјесеци у Аустрију и друге државе из Словеније отишло неколико стотина љекара и медицинских сестара.

Јанша навео да његова влада са социјалним партнерима договара нови пакет помоћи здравству, али предлаже и искључење високообразовних стручних кадрова у здравству из система јавних зарада, како би могли бити адекватно награђени.

Број хоспитализованих због ковида 19 у Словенији је посљедњих седмица у великом порасту, па је у ковид-болницама тренутно 70 пацијената, а од тога их је 14 на одјељењима интензивне његе.