latinica  ћирилица
21/09/2020 |  13:25 ⇒ 14:15 | Аутор: srpskainfo.com

Шаровић користи службени аутомобил и возача, на шта нема право

Мирко Шаровић, предсједник СДС-а и бивши замјеник предсједавајућег Савјета министара, приликом недавне саобраћајне незгоде код Приједора, користио је службени аутомобил и возача Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, на шта нема право, тврде извори Српскаинфо.
Мирко Шаровић -
Мирко Шаровић

За ту информацију се вјероватно не би ни сазнало да се 12. августа није догодила саобраћајна незгода на путу од Бањалуке према Приједору, а у незгоди је учествовао аутомобил у коме се налазио Шаровић, који је путовао на представљање кандидата СДС-а за градоначелника Приједора.

Извори Српскаинфо тврде да је о кретању Шаровића била обавијештена и Полицијска управа Бањалука, што је иначе процедура када је у питању кретање штићених личности. Мада су прве информације говориле да је аутомобил власништво СДС-а, а да је возач био из Дирекције, извори Српскаинфо тврде да је увиђајем утврђено да је и аутомобил припадао Дирекцији.

Портал Српскаинфо је, у циљу провјере ових информација, Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ, која је иначе задужена за заштиту личности, још 17. августа питао по ком основу су њихово возило и возач стављени на располагању Шаровићу, те ко још од бивших функционера на нивоу БиХ у овом тренутку има било какав вид заштите од стране Дирекције.

До сада никакав одговор није стигао, иако је овај портал у међувремену упутио ургенцију Дирекцији, а након тога и телефоном позвао директора Дирекције Мирсада Вилића, који је рекао да је упознат са питањима и да ће се Дирекција "потрудити да добију одговоре".

Тако је остало нејасно да ли предсједник СДС-а и након саобраћајне незгоде користи неки вид заштите Дирекције.

Како се наводи, према незваничним информацијама, Шаровић није једини, јер су возачи додијељени и некима од бивших министара, док су пратњу добили и неки од актуелних функционера на нивоу БиХ који на то немају право према важећим прописима.

Портал Српскаинфо упутио је питања и Шаровићевим сарадницима у СДС-у, али такође није добио никакав одговор.

Извор овог портала из полицијских структура тврди да Шаровић, који од децембра 2019. више није у Савјету министара, нема право на службени аутомобил Дирекције за координацију и возача, без обзира што је сада шеф Клуба посланика СДС-ПДП у Представничком дому БиХ.

- То право имају само бивши чланови Предсједништва БиХ и то шест мјесеци по истеку мандата - тврди саговорник Српскаинфо.

У тексту се подсјећа да је,Шаровић почетком марта 2020. сличним поводом доспио у медије, када су припадници МУП-а Српске на подручју Добоја одузели посебан уређај за давање свјетлосних и звучних сигнала, такозване "трептаче", са аутомобила у коме се налазио лидер СДС-а. Тада је речено да је аутомобил био у власништву СДС-а, а да га је возио припадник Дирекције.

Како наводи Српскаинфо, да ствар буде занимљивија, из СДС-а жестоко критикују власт у Републици Српској због злоупотребе јавних ресурса у страначке сврхе. На ову тему, у оквиру изборних злоупотреба, водила се полемика и на посљедњој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, одговарајући на оптужбе СДС-а да користи хеликоптер у својству лидера СНСД-а, одговорио је контрапитањем Шаровићу да ли је икада, када је био министар, аутомобилом Министарства отишао на скуп странке?