latinica  ћирилица
21/09/2020 |  11:04 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Рјешавање судских спорова у скраћеном поступку

Грађани чији се предмети воде у првостепеним и другостепеним судовима у БиХ имају прилику да у оквиру Седмице судске нагодбе, од данас па до 2. октобра, свој предмет ријеше на овај начин у скраћеном поступку.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Судска нагодба је бржи и јефтинији начин рјешавања судских спорова који подразумијева међусобни договор странака у спору, саопштено је из Високог судског и тужилачког савјета ВиХ.

На овај начин, странке и суд поштеђени су дуготрајног вођења судског поступка, непотребног прибављања и извођења доказа, одгађања рочишта и евентуалног другостепеног поступка, те се избјегавају бројни додатни трошкови редовног судског поступка.

Седмице судске нагодбе организују се на иницијативу ВСТС-а у свим судовима у БиХ с циљем рјешавања већег броја предмета мирним путем, у скраћеном поступку, који је економичнији и бржи за странке.

Странке које су заинтересоване и желе своје предмете ријешити судском нагодбом могу се самостално, путем заступника или у договору са супротном страном, обратити свом суду или поступајућем судији, те писаним приједлогом или на други начин предложити закључење судске нагодбе.

Поступајући судија ће, у складу са приједлогом и вољом странака и одредбама Закона о парничном поступку, током цијелог поступка, настојати да се спор ријеши нагодбом, истиче се у саопштењу.

Из ВСТС-а додају да у судској пракси БиХ овај начин мирног рјешавања није довољно искориштен, али да представља ефикасан пут рјешавања свих врста предмета парничног и ванпарничног поступка, нарочито предмета који се односе на наплату комуналних и сличних услуга мале вриједности, радних спорова, исплату дугова и наплату потраживања, накнаду штете, подјелу ствари и некретнина у заједничком власништву, уређење међа, материјална давања и друго.

Странке судску нагодбу могу склопити увијек, независно од времена одржавања седмица судске нагодбе, напомиње се у саопштењу.