latinica  ћирилица
20/09/2020 |  19:37 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Ускоро састанак министара БиХ и Хрватске о одлагалишту на Трговској гори (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је низ разлога зашто је његов састанак са званичницима Хрватске у Загребу ове седмице оцијењен као успјешан. Један од њих је да је договрено да надлежни министри БиХ и Хрватске ускоро сједну за сто у вези Трговске Горе.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

БиХ је показала неспособност у рјешавању мигрантске кризе, каже српски члан Предсједништва Милорад Додик. Из одређених порука дијела политичког Сарајева јасно је да је циљ да мигранти остану у Унско-санском кантону, што, како каже, није добро. Сада им је најважније да се Оружане снаге БиХ поставе на границу са Србијом. Додик поручује да се то неће десити.

- Кључно је питање зашто би ми постављали војску на границу са Србијом. Они не желе да рјешавају питање Граничне полиције да би изазвали проблем који желе рјешавати ангажовањем војске. То се неће десити. Одлуку о томе доносе три члана Предсједништва - рекао је Додик.

Мигрантска криза је само једна од препрека у функционисању Босне и Херцеговине. Низ је других, каже Додик, који показују да БиХ не може да ријеши ниједан озбиљан проблем. На сцени је скрнављење Дејтонског споразума, што су, сматра, разумјели и званичници Хрватске након разговора са њим у Загребу.

Ту се, каже, препознао успјех тог састанка, али и у неким конкретним договорима као што је онај у вези са Трговском Гором. Договорено је да се ускоро састану надлежни министри БиХ и Хрватске.

- Ових дана ће у надлежно хрватско министарство бити примљен амбасадор БиХ који до сада није примљен о том питању, а потом ће бити и састанак спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца који је ангажован о овом питању са надлежнима у Хрватској - рекао је Додик 

Додик сматра да је тиме направљен корак напријед у рјешавању овог проблема. А значајан искорак, каже Додик, направљен је и ранијим одлукама о исплати доприноса и плата за раднике чија су предузећа погођена кризом због пандемије.

Најављује ускоро састанке кризних штабова на којима ће бити донесене одређене мјере како би и даље била очувана радна мјеста у случају погоршања ситуације у вези са вирусом корона.