latinica  ћирилица
20/09/2020 |  17:00 | Аутор: СРНА

Рохани: Никада нећемо попустити под америчким притисцима

Ирански предсједник Хасан Рохани поручио је да Иран никада неће попустити под америчким притиском и да ће Техеран жестоко одговорити на малтретирање Америке.

- Америка се приближава сигурном поразу у својој намјери да уведе санкције Техерану. Већ је добила негативан одговор међународне заједнице - рекао је Рохани.

Иран је одбацио америчке санкције као ништавне и незаконите.

Француска, Британија и Њемачка саопштиле су данас да евентуална одлука о обнови санкција УН Техерану нема правни ефекат јер је Вашингтон искористио механизам договорен у споразуму из 2015. године између Ирана и свјетских сила, из којег су се САД повукле 2018. године.

Међутим, Трамп планира да изда извршну уредбу која му омогућава увођење америчких санкција свакоме ко крши санкције против Ирана.

Иранско Министарство спољних послова описало је напоре Вашингтона као "бескорисне", додајући да амерички приступ представља велику пријетњу међународном миру и безбједности и пријетњу без преседана УН и Савјету безбједности.

- Уколико САД директно или у сарадњи са својим савезницима ураде било шта по питању ових пријетњи, суочиће се са озбиљном реакцијом и сносиће одговорност за све опасне посљедице - саопштило је Министарство, не износећи детаље.

Иранска валута ријал забиљежила је данас рекордан пад у односу на амерички долар након објаве америчке администрације о санкцијама. Ријал је изгубио око 75 одсто своје вриједности од 2018. године.