latinica  ћирилица
19/09/2020 |  10:23 ⇒ 10:37 | Аутор: sputniknews.com

Столтенберг: Не сметају нам безбједносни аранжмани Србије

Србија је суверена земља и НАТО у потпуности поштује политику њене војне неутралности, као и безбједносне аранжмане које она изабере, каже генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и истиче да Кфор и даље остаје присутан на Косову са око 3.500 војника.

Столтенберг је за Курир рекао и да НАТО у потпуности поштује наставак дијалога између Београда и Приштине под окриљем ЕУ, наводећи да је то од кључног значаја за Србију и такозвано Косово, али и за регионални мир и безбједност.

- Конструктиван дијалог је предуслов за регионалну стабилност и ја подржавам напоре ЕУ да посредује у дијалогу. Такође подржавам напредак начињен у Вашингтону. Наша мисија Кфор наставиће да одржава сигурно и безбједно окружење на Косову, сходно свом мандату УН. Вјерујем да будућност цијелог региона западног Балкана лежи у евроатлантској породици - рекао је Столтенберг.

Говорећи о НАТО бомбардовању Србије 1999. године, први човек највећег војног савеза на свијету каже да се не смије заборавити прошлост, али да треба ићи даље и гледати ка бољој будућности.

Открива и да се НАТО увелико спрема за потенцијални други талас вируса корона, као и да са Америком ради на "балансираном одговору на нове руске пројектиле", који су, како је рекао "опасни и нарушавају стабилност", а отворено признаје и да успон Кине мијења глобалну равнотежу моћи, пренио је Танјуг.

Столтенберг истиче да су евроатлантска безбједност и стабилност на западном Балкану у директној вези и наводи да од краја деведесетих снаге НАТО помажу очувању мира и стабилности у региону.

Како каже, канцеларије НАТО-а у Сарајеву и Београду подстичу политички дијалог и сарађују на практичном нивоу.

- Наша политика у региону — укључујући и нашу политику отворених врата има за циљ јачање стабилности и подизање нивоа сарадње. Одлучни смо да наставимо да помажемо земљама у региону у спровођењу реформи, што је од користи њиховим грађанима, као и целој евроатлантској породици - рекао је Столтенберг.