latinica  ћирилица
18/09/2020 |  21:35 ⇒ 21:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Европске државе најављују нове мјере суочене с растом обољелих

Европске државе, од Данске на сјеверу до Грчке на југу, најавиле су данас нове рестриктивне мјере како би сузбиле нагли раст броја заражених на вирусом корона, док Велика Британија разматра нове рестрикције на националном нивоу.

Број случајева у Британији готово се удвостручио, на 6.000 дневно протекле недјеље. Порастао је и број хоспитализација, као и стопа заражених широм дијелова сјеверне Енглеске и Лондона, преноси Ројтерс.

У Шпанији, у којој је било више обољелих него у било којој другој европској земљи, регион који обухвата престоницу Мадрид ограничиће кретање између и у оквиру подручја која су тешко погођена новим ширењем заразе.

Нове мјере погодиће више од 850.000 људи.

Регионална лидерка Исабел Дијас Ајусо рекла је да ће бити ограничен приступ парковима и јавним мјестима и забрањено окупљање више од шест људи, али да се грађани неће спречавати да иду на посао.

У Француској, власти у Ници забраниле су окупљање више од 10 људи на јавним мјестима и ограничиле радно вријеме барова, што је услиједило послије нових ограничења уведених почетком недјеље у Марсеју и Бордоу.

У Француској је данас регистровано више од 13.200 новозаражених, што је највећи дневни биланс од избијања пандемије.

У Данској, гдје су данас забиљежена 454 нова случаја вируса корона, што је близу рекорда од 473 у априлу, премијерка Мете Фредериксен саопштила је да ће бити забрањено окупљање више од 50 људи и наложила раније затварање барова и ресторана.

На Исланду је на подручју престонице Рејкјавика наложено четвородневно затварање концертних хала и пабова, од 18. до 21. септембра.

У Даблину, у Ирској, забрањено је служење хране у ресторанима, као и догађаји у затвореном простору.

Холандски премијер Марк Руте најавио је да његова Влада припрема "регионалне" мјере за сузбијање ширења вируса корона након што су у Холандији данас регистрована рекордна 1.972 случаја.

У Грчкој, која није била тешко погођена током првог таласа пандемије у марту и априлу, пооштрене су рестрикције да би се сузбило ширење заразе у ширем подручју Атине.

Од понедјељка до 4. октобра биће забрањено јавно окупљање више од девет људи на отвореном простору, док ће бити отказани и сви концерти.

Такође је број људи на сахранама, вјенчањима и крштењима ограничен на 20.

Европа се и даље нада да неће слиједити примјер Израела који је данас увео други круг рестриктивних мјера на националном нивоу на почетку празничне сезоне, а послије скока броја новозаражених, наводи Ројтерс.