latinica  ћирилица
18/09/2020 |  19:23 ⇒ 19/09/2020 | 09:09 | Аутор: РТРС

Медијска хајка из Сарајева против Вишковића темпирана тема (ВИДЕО)

Вијест да је заштићени свједок прије три године изнио оптужбе о умијешаности садашњег предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића у, наводно, измјештање масовних гробница након рата, на ноге је дигла федералне медије и бошњачке политичаре.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Из Српске поручују да су овакви напади темпирани да би се скренула пажња са потреса у СДА и да злоупотребљавају психички поремећене људе због напада на функционере Републике Српске.

Три године након што је заштићени свједок пред Судом БиХ изрекао оптужбе на рачун предсједника Владе Републике Српске – вијест темпирано излази у медије и изазива невиђену хајку федералнх медија. У одговору из Тужилаштва БиХ потврђено је да је име Радована Вишковића споменуто у свједочењима заштићеног свједока и да је предмет у раду, без откривања детаља. У Центру за истраживање ратних злочина Српске дилеме нема. Знају о којем лажном свједоку је ријеч и шта му је циљ.

- То су људи који су инструисани од одређених структура, прије свега обавјештајних, и тужилаца који су по налогу СДА и бошњачке политике у Тужилаштву БиХ како би производили одређене афере и како би кроз лажно свједочење оптуживали људе за догађаје са којима немају никаквих додирних тачака. РИЈЕЧ ЈЕ о психички поремећеном човјеку, који је за новац 2017. године лажно оптужио лица у процесу који се водио пред Судом БиХ, као и премијера Радована Вишковића, који нема никакве везе са тим догађајима - рекао је Милорад Којић директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић на питање да прокоментарише оптужбе, изјавила је за Срну да јој дјелује као намјерно пуштена прича о лажном свједоку, да би се пажња јавности скренула са потреса у СДА - одласка Аљоше Чампаре и његових оптужби на рачун дојучерашњих страначких колега и високопозиционираног кадра СДА. Цвијановић каже да је то темпирана бомба и да је намјера да се дискредитује још један функционер Републике Српске.

- Од Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске чули смо о некредибилности тог свједока и његовим лажним свједочењима пред Судом БиХ . Нико нормалан нема ништа против да правосудни органи раде свој посао и да истражују све што треба, од ратних злочина до било којег облика криминала или корупције. Али, имати с једне стране такве оптужбе, а с друге стране тврдње да је ријеч о свједоку који је психички поремећен и који је за новац лажно свједочио, а онда све то експлоатисати медијски и то баш кад је на сцени општа пометња у политичком Сарајеву онда то, заиста, дјелује с лошом намјером - рекла је Цвијановић.

На то упозоравају и у Центру за истраживање ратних злочина, подсјећајући да се правосудне институције на нивоу БиХ кроз процесе ратних злочина, злоупотребљавају ради смањења легитимитета Републике Српске до коначног укидања.

- То је она тежња коју Бошњаци имају од 1992. године како би направили БиХ као муслиманску државу. Зато се премијер Вишковић сада оптужује јер ради на јачању Републике Српске очигледно да су те структуре процијениле да је тренутак да се кроз овакве притиске Меморијалног центра и позиве на подношење кривичне пријаве, Вишковић дискредитује у јавности и да се склони са позиције - додао је Којић.

Према тврдњама извора Гласа Српске блиског Тужилаштву БиХ, сви становници Милића и околних мјеста знају о ком свједоку је ријеч, јер се он јавно хвалио о својим свједочењем и да ово није први случај у којем је давао лажне исказе и он нема апсолутно никакав кредибилтет, посебно због тога што се зна да има озбиљних психичких проблема.

Додатни проблем је што је тај исказ током истраге још прије 13 година дао тужиоцу Ибри Булићу и истражиоцу Сипе Бајри Куловцу, које су бројни свједоци оптужили за изнуђивање исказа - тврди извор "Гласа Српске" близак Тужилаштву БиХ. И поред тога, тврди исти извор, Тужилаштво је истраживало његове наводе у вези са Вишковићем и утврдило да нема никаквог основа за вођење истраге.