latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:00 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Неће бити отпуштања радника у ЖРС

Генерални директор Јавног предузећа Жељезнице Републике Српске Славко Глигорић изјавио је данас да је процес реструктурисања овог предузећа у завршној фази, те да неће бити отпуштања радника.
Састанак ЖРС у Новом Граду -
Састанак ЖРС у Новом Граду

Глигорић се данас у Новом Граду састао са руководством Секције за саобраћајно транспортну дјелатност а састанку су присуствовали и начелник општине Мирослав Дрљача, замјеник начелника Бојан Лукач и предсједник Скупштине општине Мирко Згоњанин.

Глигорић је навео да је због пандемије вируса корона смањен обим превоза робе и путника, што је отежало редован рад.

- Успјели смо да све своје обавезе исплаћујемо на вријеме и да не немамо дуговања, што је јако важно у овим условима - рекао је он.

Према његовим ријечима, сљедећег мјесеца у плану је дио реструктурисања који се односи на власничку структуру након чега слиједи организационо реструктурисање.

- До краја године предузеће треба да има 2.098 радника. Сада имамо 2.226 радника. Имамо око 330 радника са смањеном радном способношћу. У процесу реструктурисања нико неће остати на улици, без посла. Биће сачињен адекватан социјални програм збрињавања радника у сарадњи са ресорним министарствима Владе Републике Српске, а у процес је укључен и синдикат предузећа - рекао је Глигорић.

Он је навео да је на почетку процеса реструктурисања, 2017. године у ЖРС било запослено 3.098 радника.

- Сада је мање за око 800 радника. Ни ови радници нису отпуштени, радило се о пензионисању, збрињавању уз накнаду а доста радника је нашло запослење у другим предузећима - објаснио је он.

Према његовим ријечима, током процеса реструктурисања треба да се постигне оптимална организациона структура.