latinica  ћирилица
18/09/2020 |  15:52 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Позив мостарским Србима широм свијета да се региструју за гласање

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је мостарске Србе који су расијани широм свијета да се региструју за гласање на предстојећим локалним изборима, који ће у Мостару бити одржани 20. децембра, те поручио да су избори од кључног значаја за положај и опстанак српског народа у Мостару.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Он је подсјетио да је рок за регистрацију за гласање поштом, који је одредила Централна изборна комисија БиХ, 6. октобар у поноћ.

Линта сматра да је трагична чињеница да Срби након рата у Градском вијећу Мостара нису имали своје представнике, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Један од важних начина да Срби остваре своја права јесте да се масовно региструју и да у што већем броју изађу на изборе и на тај начин изаберу своје легитимне представнике. Свима је јасно да ће Срби у Мостару имати онолико права колико буду имали учешћа у локалној власти. У питању је велика шанса да Срби изаберу своје истинске представнике који требају да се храбро и одлучно боре за права својих сународника - рекао је Линта.

Он је навео да снажно подржава јединствену српску листу "Остајте овдје - заједно за наш Мостар", која окупља мостарске Србе, те оцијенио позитивним то што иза те листе стоје двије странке из Републике Српске - СНСД и СДС, те српска удружења у Мостару и шире.

Линта је указао да бројне чињенице показују да је положај Срба у Мостару катастрофалан.

- Срби још нису конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском кантону, гдје се налази Мостар, што представља отворено кршење Устава од кантоналне власти. Осим тога, у Градској управи од око 400 службеника запослено је тек 25 Срба. Такође, Срби немају право на српски језик и ћирилично писмо - рекао је Линта.

Он је подсјетио да је од око 113.000 становника, колико је живјело у Мостару према попису из 2013. године, Срба било свега 4.300.

- Стога је од суштинске важности улога више од 23.000 мостарских Срба који су 1991. године живјели у Мостару и који су 1992. протјерани из свог града - истакао је Линта.