latinica  ћирилица
18/09/2020 |  14:17 | Аутор: СРНА

Потписан уговор са Глобалном алијансом за вакцине

Замјеник министра цивилних послова у Савјету министара Синиша Илић данас је у својству свједока потписао у Сарајеву Уговор о набавци вакцина за ковид 19 са Глобалном алијансом за вакцине.

Уговор је потписан након што је Савјет министара усвојио информацију о приступању БиХ Инструменту за глобални приступ вакцини за ковид 19 /Ковакс/ и дао сагласност за потписивање, саопштено је из Министарства цивилних послова.

- Потписивањем Уговора покренут је за становнике БиХ изузетно значајан поступак набавке вакцине за ковид 19 кроз Инструмент за глобални приступ. То не значи да БиХ и Република Српска затварају врата за друге добављаче вакцина. Пажљиво ћемо пратити и шта се догађа са руском вакцином и процјењивати шта је најбоље за наше ставновништво - истакао је Илић.

Он је навео да је основни задатак институција у овом тренутку да поступе у интересу заштите здравља грађана, те да данашњим потписивањем уговора не затварају врата никоме, а посебно вакцини чија је употреба већ почела у Руској Федерацији.

Одлуком Савјета министара предвиђено је да ће обавезе плаћања трошкова набављених вакцина, проистекле из потписаног Споразума о међусобним правима и обавезама, у вези са набавком вакцина путем Инструмента за глобални приступ вакцини за ковид 19, сносити институције ентитета, односно Брчко дистрика, а на основу потреба које су претходно исказали.

У саопштењу се додаје да је Савјет министара претходно одобрио 50.000 КМ из текуће буџетске резерве Министарству цивилних послова за трошкове складиштења, шпедиције и превоза вакцина проистекле из данашњег уговора.

Биће покренут и поступак прибављања спољне гаранције за осигурање покрића обавеза по потписаном Споразуму са Глобалном алијансом за вакцине о приступању БиХ Инструменту за глобални приступ вакцини за ковид 19.