latinica  ћирилица
18/09/2020 |  09:07 ⇒ 09:18 | Аутор: РТС

Јевреји дочекују Рош Хашану

Јевреји вечерас, са заласком сунца, дочекују Рош Хашану - Нову 5781. годину.

Јевреји користе лунарни календар, па тако дан почиње увече и увече се завршава. Одбројавање почиње од настанка свијета по Тори, 3761. прије нове ере.

За јеврејски народ, празник Нове године није весео. Наредних 10 страшних дана покајања, до празника Јом Кипур, сва човјечија дјела стављају се на тас правде и ни едно неће бити заборављено на суду Божијем.

Пред Творца који одлучује о животу и смрти за наредну годину, излази се са свим учињеним дјелима. Новогодишња жеља гласи: "Упиши нас у књигу живота."

Чује и се и звук шофара, овнујског рога, чији је задатак да прене човјека, како би сагледао себе и у Нову годину ушао пречићен.

Празник траје два дана. Честита се са:" Добру годину вам желим", односно "Шана това".

Обичај је да се једу слатке јабуке умочене у мед као симбол надања у добра и слатка нова времена.

Управо зато, трпеза не садржи ништа кисело, горко ни љуто. У симболичну храну спада и нар, уз наду да ће се умножити заслуге вјерника, да их има колико и зрна у нару. На трпези је обавезна и рибља или животињска глава, као и тиква...

Ове године, празник се обиљежава у условима пандемије. Службе у синагогама су ограничене, празник ће се првенствено провести у кругу породице.