latinica  ћирилица
18/09/2020 |  08:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Жанин Ањес одустала од кандидатуре

Привремена предсједница Боливије Жанин Ањес неће учествовати на предстојећим изборима како би оснажила остале кандидате, ривале бившег лидера Ева Моралеса.

Ањес је у видео поруци рекла да на тај начин жели да опозиционе кандидате уједини у борби против социјалистичке партије Ева Моралеса, преноси Ројтерс.

Према истраживањима јавног мњења, кандидат социјалистичке партије МАС Луис Арсе представља фаворита, док се Ањес налази на четвртом месту.

- Данас остављам по страни своју кандидатуру, за добробит демократије - рекла је Ањес и истакла да постоји ризик да ће МАС побиједити на изборима уколико гласови буду подијељени између више кандидата.

- Уколико се не ујединимо, Моралес ће се вратити. Уколико се не ујединимо, демократија губи - истакла је Ањес и одбила да каже за ког кандидата намјерава да гласа.

Моралес је прошле године дао оставку након што су избори довели до протеста широм земље, када је на власт дошла Ањесова, бивша сенаторка, као привремена предсједница.

Првобитно најављена кандидатура Жанин Ањес изазвала је контроверзе након што је привремена предсједница Боливије рекла да то неће учинити и да ће земљу водити до нових транспарентих избора.