latinica  ћирилица
17/09/2020 |  17:56 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Бурна реаговања на Додикову посјету Загребу (ВИДЕО)

Десила се без велике најаве, али је изазвала велика реаговања. Посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу и данас је једна од кључних тема, не само у БиХ, већ и у региону. Економски аспект посјете готово да се и не спомиње, а у први план избили су разговори о унутрашњим проблемима БиХ.
Милорад Додик, Зоран Милановић (фото: Канцеларија предсједника Хрватске) -
Милорад Додик, Зоран Милановић (фото: Канцеларија предсједника Хрватске)

Реаговање за реаговањем - готово да нема краја анализама посјете српског члана Предсједништва БиХ Загребу. У други план пали су разговори који су вођени о контроли граница, прекатегоризацији мостова, Коридору 5Ц, измијештању дијела трасе ауто-пута "9. јануар" који је требало да прође кроз хрватска повратничка села у Посавини, али и дионице Јадранско-јонске магистрале из обрадивог подручја Поповог поља. И актери састанка, дан послије, углавном о политичком аспекту.

- Рекао сам да је дошло до значајне девастације колективних права Хрвата и да је дошло до значајне девастације институцијоналних права Републике Српске и конститутивног народа Срба у БиХ кроз интервенције међународне заједнице и сматрам, кад су ме питали шта је рјешење – дијалог, примарно очувати мир, дијалог између унутрашњих фактора, без међународног посредовања - рекао је Додик.

Прва политичка реаговања у Бањалуци одмах након посјете стигла су из СДС-а. Осудили су Додика јер, према њиховој оцјени, није посветио довољно пажње питању Трговске горе. У том погледу, слично је реаговала и Бисера Турковић, којој је Додик и одговорио.

- Питам да ли је са државним врхом сусједне Хрватске започео рјешавање изузетно важних питања за државу, као што су питања одлагања радиоактивног отпада на локалитету Трговска гора? - питала је Турковићева.

- Имате закључак Предсједништва БиХ који сам ја потписао и писмо које сам написао Хрватској, у којем се јасно тражи да Хрватска одустане од тога. Налаже се органима БиХ да дјеулују у том погледу и уколико све то не буде, да се покрене међународна арбитража и наравно да они то знају и да ту нема никаквог проблема - одговорио је Додик.

Иако се након посјете, осим саопштењем, није оглашавао - хрватски предсједник Зоран Милановић одговорио је на прозивке Жељка Комшића. Посебно се осврнуо на његову изјаву у којој принцип конститутивности у БиХ, чији повратак заговара Загреб, назива назадним.

- Господин Комшић зна отићи до Брисела, тамо у Белгији су два конститутивна народа, дословно у децималу израчунато, тако да тврдња да тог нема у Европској унији је прво потпуно нетачна. Можда то код њега кући људи не провјеравају, али чак и да је тачна, та тврдња, она у БиХ не вриједи, то одијело је скројено за другу врсту тијела и тачка. Сад смо бар чули да људи намјеравају и то раде, срушити Дејтонски уговор - сматра Милановић.

Да је сваки разговор лидера на западном Балкану добар и да може користити свим странама, став је предсједника Народне скупштине Републике Српске. Дан након посјете, за њега је важнији економски аспект и смиривање тензија.

- Привредници с једне и друге стране једва чекају отопљавање односа, јер затрпавање у бусије и у округе и регије не води ничему добром и није добра порука, прије свега привредницима - навео је Чубриловић.

Без обзира на негативна реаговања из Сарајева, чињеница је да се на састанак у Загребу углавном благонаклоно гледа и у Бањалуци и у Мостару. О резултатима посјете, Милорад Додик разговарао је и са предсједником Србије. Аналитичари у Београду на негативна реаговања гледају као на још једну потребу бошњачке политичке елите да се наметне као једина релевантна у БиХ. Њихове колеге у Загребу кажу, поруку Милорада Додика Пантовчак и Марков трг су чули, али:

- То хрватска страна сасвим сигурно схвата и прихвата. Питање је колико далеко хрватска страна смије ићи у акцији која би изазвала сумњу у, рецимо то тако, опстанак БиХ ту је Хрватска, сасвим сигурно прилично ограничен - тврди Жарко Пуховски, политички аналитичар.

- Сарајевски кругови су показали да желе хегемонију у БиХ. Они су и раније на хегемонији инсистирали, на доминацији сарајевске елите, али сада су то на агресиван начин показали - истиче Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

Да је Загреб озбиљан у намјери да се јасније укључи у кретања унутар БиХ, видјело се чим је Милорад Додик напустио Канцеларију предсједника Хрватске. Већ тада је из Милановићевог кабинета саопштено, а потом је он то и сам потврдио, на разговоре је позван и Бакир Изетбеговић.