latinica  ћирилица
17/09/2020 |  16:38 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Поздрављена иницијатива о бољој сарадњи кроз "мали Шенген"

Предсједништво БиХ на данашњој сједници у Сарајеву усвојило је извјештаје Савјета министара у вези са борбом против пандемије вируса корона и о спровођењу статегије супротстављања трговини људима у БиХ 2020-2023. година, те поздравило иницијативу Албаније, Сјеверне Македоније и Србије да покрену процес боље међусобне сарадње кроз "мали Шенген".
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Предсједништво је задужило Савјета министара да интензивира активности на обезбјеђењу координације епидемиолошких мјера на територији цијеле БиХ и динамизује комуникацију са свим међународним организацијама и институцијама које могу пружити помоћ у БиХ у вези са сузбијањем ширења пандемије ковид-19.

Предсједништво БиХ је дало одобрење за закључивање Уговора о набавци вакцине – /Цоммитмент агреемент-цоммитед пурцхасе аррангемент/ између Савјета министара и Глобалне алијансе за вакцине /ГАВИ/.

Савјет министара задужен је да интензивира активности координационог тијела БиХ за заштиту и спасавање и обезбиједи његово дјеловање сходно одредбама Оквирног закона о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа у БиХ, те редовно разматра његов рад према претходно утврђеној планској динамици, саопштено је из Предсједништва.

Предсједништво БиХ тражи од Савјета министара да се у цјелини спроведу све активности предвиђене стратегијом супростављања трговине људима и да, у складу са својим надлежностима, координише активности са свим другим нивоима власти у БиХ и институцијама, како би сви нивои власти и институције у потпуности испуниле своје обавезе предвиђене стратегијом супростављања трговини људима.

Чланови Предсједништва констатовали су да правосудни органи у БиХ нису испунили очекивану обавезу на процесуирању починилаца ових тешких кривичних дјела, те захтијева да без резерве испуне своје обавезе које произлазе из стратегије супростављања трговине људима.

Предсједништво је затражило ефективну примјену важећих закона којим се жртве трговине људима изузимају од одговорности за кривична дјела почињена као посљедица присиљавања на њих, ово се посебно односи на жртве сексуалне трговине и присилног просјачења.

Од Савјета министара затражено је да обезбиједи довољно средстава за адекватан смјештај жртава трговине људима у складу са Стратегијом у борби против трговине људима и поздравља напоре невладиних организација које пружају своју помоћ у збрињавању жртава трговине људима.

Савјет министара је задужен да најмање свака три мјесеца извјештава Предсједништво БиХ о реализацији Стратегије супротстављања трговине људима и евентуалним проблемима у њеном спровођењу.

На сједници је усвојен Извјештај Савјета министара у вези са борбом против илегалне миграције и затражило од Савјета министара и Министарства безбједности да до краја истрају у реализацији закључака са 15. редовне сједнице Предсједништва БиХ, која је одржана 27. августа.

Предсједништво БиХ је примило к знању Информацију Дирекције за европске интеграције БиХ о испуњености 14. приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ и затражило од Савјета министара да активира своје активности у вези Закључка Предсједништва БиХ од 28. априла са 11. редовне сједнице, а које се односе на обавезе Савјета министара.

Поздрављена је иницијатива Албаније, Сјеверне Македоније и Србије да покрену процес боље међусобне сарадње кроз "мали Шенген" на основу Декларацији о "ЕУ Четири слободе на западном Балкану".

Савјет министара задужен је да, користећи ЕУ РИА /Регулаторy Импацт Ассессмент/, направи цјеловиту анализу интереса и користи које би БиХ имала у случају да БиХ буде, путем званичног документа, понуђено приступање иницијативи "мали Шенген" с посебним освртом на комплементарност ове иницијативе процесу Стабилизације и придруживања ЕУ/, те постојећим активностима које се проводе унутар СЕЕЦП-а и РЦЦ-а, Транспортне заједнице, Цефта и важећих билатералних споразума о слободном кретању људи, а све у свјетлу оснаживања регионалног економског простора.

Анализу из става 2. овог закључка Савјет министара ће доставити Предсједништву БиХ у року од 30 дана.