latinica  ћирилица
17/09/2020 |  13:26 | Аутор: СРНА

Бореновић: Због Трговске горе угрожено здравље људи

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да су здравље и животи 250.000 становника у пограничном подручју најдиректније угрожени због најављене изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, на граници са БиХ.
Бранислав Бореновић - Фото: СРНА
Бранислав БореновићФото: СРНА

- Трговској гори, мјесту гдје Хрватска планира да одлаже нуклеарни и радиоактивни отпад, најближе насељено мјесто није неко у њиховој држави, него наш Нови Град, из чијег центра се може видјети то будуће одлагалиште - истакао је Бореновић.

Он сматра да је "невјероватно да функционер из Републике Српске то не стави као прво и најважније питање састанка са државним врхом Хрватске, а говори о конститутивности и положају Хрвата у БиХ", саопштено је из ПДП-а.

Бореновић је подсјетио да је ПДП прије годину дана предложио формирање посебног радног тијела Народне скупштине Републике Српске који ће имати задатак да заједно са представницима Срба у Хрватској дјелује на испуњавању захтјева према институцијама Хрватске, а у циљу побољшања положаја Срба у Хрватској, али да по том питању до данас ништа није урађено.