latinica  ћирилица
17/09/2020 |  13:14 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске": Крајишник је био велики син свога народа

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" организовала је данас на Палама комеморацију поводом смрти предсједника Асоцијације Момчила Крајишника, којој су присуствовали само чланови Координационог одбора Асоцијације и неколико њених чланова.
Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" - Фото: СРНА
Асоцијација "Ствараоци Републике Српске"Фото: СРНА

Члан Координационог одбора Асоцијације Слободан Бијелић рекао је да је смрт Крајишника огроман и ненадокнадив губитак и да вјерује да ће његово име бити златним словима уписано у српску историју.

- Онај ко је задојен љубављу према отаџбини и слободи, а био је уз Мома и друге наше вође протеклих деценија је непоправљиво родољуб и ми ћемо наставити да ширимо његову идеју слободе српског народа са ове стране Дрине - поручио је Бијелић.

Он је истакао да ће својим потомцима и свим покољењима свједочити о каквој људској громади и историјској величини је ријеч.

- Био је велики син свог народа. После овог огромног губитка осећамо се усамљени, јер Момо је сијао и окупљао нас, подржавао и мислио о сваком од нас, о своме народу и о Републици Српској - рекао је Бијелић.

Он је додао да ће, уз све почасти и дужно сјећање на све великане, овај "преостали део великих моралних сведока и неимара српске државности са ове стране наше чаробне реке сведочити о постојању својих великана и жеље за слободом".

Предсједник Сабора Асоцијације Божидар Вучуревић рекао је да су се окупљали око Крајишника, а највише оних судбоносних дана деведесетих година прошлог вијека када су српски народ и његова судбина висили о танком концу.

- Доносили смо бројне одлуке, налазили начина како да измиримо српски народ. Успјели смо и створили смо Републику Српску. Одавде са Пала је све кренуло, а, ево, данас смо тужним поводом да нашег брата Мома испратимо из овоземаљског живота и помолимо Господу Богу да му додијели мјесто гдје праведници почивају, јер је он заиста то био - истакао је Вучуревић.

Секретар Асоцијације Јово Космајац рекао је да Крајишник заслужује много више од данашње скромне комеморације којој је присуствовао мали број чланова, али да због ситуације изазване вирусом корона није припремљено ништа више.