latinica  ћирилица
17/09/2020 |  09:38 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Српска никог не угрожава, само штити своја права (ВИДЕО)

Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, говорио је у Јутарњем програму наше телевизије о посјети Додика Загребу, ефектима разговора са државним врхом Хрватске, те реаговањима политичара из Сарајева и опозиције из Републике Српске.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да политичко Сарајево не може да прихвати да Бошњаци нису једини који одлучују у БиХ, о чему свједочи и јучерашња хистерија због посјете Додика Загребу.

- Бошњаци од потписивања Дејтонског споразума покушавају од БиХ да направе тзв. грађанску државу или државу у којој ће се они питати искључиво за све - рекао је он.

Ковачевић каже да, с друге стране, политика Републике Српске, те политика Милорада Додика, не угрожава ничија права.

- Ми не угрожавамо никог већ само желимо да заштитимо своја права која су Дејтоном загарантована. Морамо да водимо своју политику и да њима дамо одговор - имате право да водите своју политику, али немојте да нам одузимате наша права - истакао је он.

Када је ријеч о реаговањима опозиције у Српској, Ковачевић каже да "опозиција има само један посао а то је да оспорава оно што власт ради, али да ни то не могу да ураде како треба".

Ковачевић каже да је Додик посјетио Хрватску као представник Републике Српске.

- Ово је први пут да један од чланова Предсједништва БиХ, а да није хрватски члан, има једну државну посјету тог нивоа. Додик је јуче разговарао и са предсједником и са премијером Хрватске - подсјетио је Ковачевић.

Он је истакао да је Хрватска један од важнијих економских партнера БиХ, наводећи да је на поменутим састанцима разговарано и о заједничким пројектима.