latinica  ћирилица
17/09/2020 |  09:02 ⇒ 10:36 | Аутор: РТС

Олуја Сали хара југоистоком САД; Без струје пола милиона домаћинстава (ФОТО/ВИДЕО)

Тропска олуја Сали изазвала је катастрофалне поплаве на југоистоку Сједињених Америчких Држава, због чега је без струје остало више од пола милиона домаћинстава и објеката у Алабами и на Флориди. Материјална штета је знатна, а киша не престаје да пада.

За само четири сата, у Пенсаколи на Флориди, пало је кише за четири мјесеца!

Вјетар је дувао снажно, брзином од 170 километара на сат, односећи барже, бродове и возила, чак и дијелове мостова и путева.

Иако је тропска олуја Сали јуче проглашена ураганом друге категорије, наставља да бјесни, док су поплаве највећа пријетња.

Национални центар за урагане наводи да је у појединим подручјима на обали Мексичког залива у протекла 24 часа пало најмање 45 центиметара кише и да се нове падавине очекују током дана.

- Ноћас између један и четири изнад нас је бјеснило црвено око олује. Били смо на првом спрату, чули смо како се сви прозори тресу. Отпао нам је дио крова. Кад је прошло, заспали смо - рекао је један свједок.

Енергетске компаније обуставиле су четвртину производње нафте и гаса у Мексичком заливу, а неке рафинерије су зауставиле операције. Становништво не излази из кућа, а луке, школе и радње затворене су дуж погођене америчке обале. У мраку је око 550.000 људи.

Становници Алабаме и Флориде навикли су и на јаче урагане, па се надају да ће се тренутна ситуација нормализовати за највише три недјеље.

Олуја Сали је једна од неколико које долазе с Атлантског океана. Амерички Национални центар за урагане упозорава грађане да се чувају катастрофалних поплава, које могу бити опасне по живот. Апелује на евакуацију оних који живе близу ријека и потока.