latinica  ћирилица
16/09/2020 |  10:44 ⇒ 11:38 | Аутор: РТРС

Филм "Дневник ратног хирурга" аутора Синише Грабежа добитник награде "Златни витез" (ФОТО)

Филм "Дневник ратног хирурга" аутора Синише Грабежа рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске проглашен је за најбољи краткометражни документарни филм јубиларног 29. Међународног филмског фестивала Златни Витез, који је ове године одржан у Севастопољу.
Златни витез - Фото: РТРС
Златни витезФото: РТРС

Филм Синише Грабежа посвећен је ратном хирургу др Миодрагу Лазићу кога су називали "оцем ургентне медицине", а који је у Републици Српској стекао статус легенедарног хирурга, спасивши небројено живота током тешких ратних година.

Синиша Грабеж

Легендарни хирург је преживио рат, али не и битку против вируса корона.

У програму филмских пројекција фестивала представљено је више од 200 такмичарских и нетакмичарских играних, документарних, анимационих, студентских, дебитантских и дјечјих филмова из 21 земље свијета и то Русије, Њемачке, Шпаније, Италије, Француске, Бугарске, Србије, Републике Српске и других.

Златни Витез један је од најзначајних филмских фестивала који, између осталог, организује Министарство културе Руске Федерације, а чији су покровитељи предсједник Русије Владимир Путин, руска Дума, те патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Овогодишњи фестивал посвећен је 75. годишњици Велике побједе.