latinica  ћирилица
15/09/2020 |  15:11 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Извјештај Савјета министара из прошлог сазива - примјер лошег рада

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Снежана Новаковић Бурсаћ рекла је данас током расправе о извјештају о раду Савјета министара за 2019. годину да је тај документ примјер како не треба радити, с обзиром да је ријеч о извјештају Савјета министра који је био у техничком мандату.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Ово је извјештај састава министара у прошлом мандату и то је примјер како не треба радити - рекла је Бурсаћ.

Она је рекла да је то било вријеме нарушених односа, који су се на најдиректинији начин одразили на непоштивање начела и нестабилности институција и застоја у раду, те је изразила увјерење да ће застоји бити отклоњени.

- Не брине мене да ли је било превише или не законских приједлога, брине ме када се кроз било који модел покуша занемарити воља грађана Републике Српске", рекла је Бурсаћ.

Током расправе, посланик А-СДА Јасмин Емрић је рекао да Савјет министара предлаже све мање закона, али и да је политички амбијент током прошле године био такав да се након спроведених избора 2019. године дуго чекало на његово формирање.

У извјештају о раду Савјета министара за 2019. годину је наведено да је Савјет министара прошле године одржао укупно 36 сједница, од чега 17 ванредних, на којима су разматрана питања из надлежности Савјета министара.

У документу се наводи и да је на сједницама укупно размотрено 935 тачака дневног реда, те да је припремљено и урађено 836 обавјешетења о закључцима.

У остваривању права и дужности у извјештајном период Савјет министара је утврдио три приједлога закона, донио 149 одлука, усвојио, односно дао сагласност на 23 правилника, утврдио 42 приједлога уговора, споразума, протокола и меморандум, те 20 приједлога основа за закључивање међународних уговора, као и 22 приједлога одлука о ратификацији међународних уговора.

У извјештају је наведено да је Савјет министара у прошлој години усвоји три стратегије, 180 информација из различитих области, 76 извјештаја, те утврдио 151 одговор на посланичка и делегатска питања и иницијативе.

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ током дискусије нису расправљали о извјештају Заједничке комисије оба дома парламента БиХ о постигнутом идентичном тексту Закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Измјене Закона се односе на увођење полицијског додатка за полицијске службенике запослене у Дирекцији за кооридинацију полицијских тијела.

Није било расправе ни о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у БиХ, у првом читању.

Предлагачи су посланици Борјана Кришто /ХДЗ/, Даријана Филиповић /ХДЗ/, Алма Чоло /СДА/, Нада Младина /СДП/ и Едита Ђапо /СББ/, који сматрају да је политика заштите потрошача једна од приоритетних области бољег живота грађана.

Овај законски приједлог подразумијева јасније дефинисање цијена у малопродаји, јер садашње одредбе Закона различито се тумаче у појединим кантонима и градовима, што доводи до неусклађености по питању истицања цијена производа.

Предлагачи, између осталог, наводе да проблем постоји и приликом истицања декларације на производима.

Посланици нису расправљали ни о негативном извјештају комисије Колегијума о Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама БиХ.

Овај законски приједлог предвиђа да се регулише исплата накнада за одвојени живот и трошкове смјештаја судија Суда БиХ и тужилаца Тужилаштва БиХ, те накнада за топли оброк и превоз.

Расправе није било ни о извјештају комисије Колегијума који није постигао сагласност о Приједлогу закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ, чији су предлагачи посланици Саша Магазиновић, Дамир Арнаут и Јасмин Емрић.

На данашњој сједници није било расправе ни о негативном извјештају комисије Колегијума о иницијативи посланика Наше странке Мирјане Маринковић Лепић, Дамира Арнаута, Предрага Којовића и Аиде Баручије, којом се сугерише надлежним институцијама БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, да припреме и усвоје измјене и допуне закона о парничном поступку.

Посланици нису расправљали ни о извјештају комисије Колегијума која није постигла сагласност о иницијативи посланика из Клуба СДА којом се Савјет министара обавезује да у року од 90 дана припреми Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији БиХ.

Ова посланичка иницијатива предвиђа да се Судска полиција БиХ оснива као основна организациона јединица у саставу Суда БиХ.

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић дао је паузу од сат времена, након чега ће бити настављена дискусија о осталим тачкама дневног реда.