latinica  ћирилица
15/09/2020 |  14:55 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Договорено оснивање Сајбер академије у Бањалуци (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић састали су се данас са делегацијом израелске компаније "Елта системи" коју су чинили директор сектора за маркетинг и пословање и представник ове компаније за Европу Рои Шопошник и директор сингапурског одјељења ове компаније Дорон Коен.
Додик-Рајчевић, састанак - Фото: РТРС
Додик-Рајчевић, састанакФото: РТРС

Тема састанка је покретање активности на успостављању Сајбер академије под окриљем "Елта система" у Бањалуци на којој би се школовали профили из области сајбер безбједности и одбране.

- Са представницима ове респектабилне израелске компаније смо постигли договор о оснивању академије из области сајбер безбједности у Републици Српској. То је још један доказ нашег опредјељења да у Српској, у сарадњи са израелским стручњацима, школујемо кадрове за будућност, јер је претпоставка да ће већ наредне године овој индустрији недостајати преко милион извршилаца из области. За Републику Српску је ово значајно јер ће то бити прва и једина установа ове врсте у региону, али и конкретан доказ традиционално добре сарадње и пријатељских веза са Израелом - истакао је Милорад Додик.

Фото: РТРС

Министар Рајчевић је нагласио да је сајбер безбједност једна од кључних индустријских грана за које је у скорој будућности потребно обезбиједити значајан кадровски потенцијал, као и да ће сарадња са овом великом и значајном израелском компанијом допринијети препознатљивости Републике Српске у овој области на регионалном, али и међународном плану.

- Данашњи састанак је наставак преговора које смо започели крајем 2019. године. Школовање стручњака из једне од глобално најтраженијих бранши у Републици Српској је огромна прилика за нас, поготово ако у обзир узмемо да ћемо остварити сарадњу са највећим израелским и свјетским експертима. Сајбер безбједност се као едукативна област савршено уклапа у нашу визију модернизације и интернационализације система високог образовања - истакао је Рајчевић.

"Елта системи" су један од највећих израелских произвођача радара, система базираних на електромагнетним сензорима, других врста војне опреме и пружаоца услуга електронског надзора и кибернетичке безбједности и одбране. Производи ове компаније су заступљени у израелској војсци и оружаним снагама држава широм свијета.