latinica  ћирилица
15/09/2020 |  14:43 | Аутор: СРНА

Одређена Kанцеларија за одузимање имовине

Одлуком Владе Републике Српске као Канцеларија за одузимање имовине одређено је Одјељење за финансијске истраге и прање новца Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова, чиме је испуњена једна од кључних препорука Европске комисије.
Бањалука:Зграда МУП-а - Фото: РТРС
Бањалука:Зграда МУП-аФото: РТРС

- Овим је испуњена једна од кључних препорука Европске комисије из Мишљења о чланству БиХ у ЕУ и пратећег аналитичког извјештаја, као и обавеза усклађивања домаћег са законодавством ЕУ - саопштено је из МУП-а.

Одлуком Владе Српске не успоставља се ново тијело, већ се само врши формално именовање Канцеларије, а Одјељење за финансијске истраге и прање новца је и до сада вршило те задатке у складу са својим могућностима.

Канцеларија је задужена да омогући праћење и идентификацију нелегално стечене имовине након почињеног кривичног дјела и остале имовине повезане са криминалом која може постати предмет одузимања по наредби надлежног судског органа у току кривичног поступка.

У саопштењу се наводи да је Канцеларија задужена за подношење захтјева и размјену података између надлежних домаћих и страних тијела у сврху спровођења трагања, истраживања и утврђивања имовинске користи стечене кривичним дјелом.

Република Српска је прва у БиХ која је предузела овај корак и успоставила поменуту Канцеларију у оквиру процеса унапређења капацитета у борби са организованим криминалом.