latinica  ћирилица
15/09/2020 |  12:31 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Име Крајишника неизбрисиво записано у историји ове земље

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић у име Народне скупштине Републике Српске и своје име упутио је породици Момчила Крајишника изразе искреног жаљења због смрти првог предсједника Народне скупштине Републике Српске.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Име и дјело Момчила Крајишника остаће уписани у српској историји, као предсједника првог сазива Народне скупштине, сазива којa је утемељио Републику Српску, донио први Устав, законе, основао органе и институције, од Предсједништва, Владе, преко Војске Републике Српске, новинске агенције до прве јавне радио-телевизије - написао је Чубриловић.

Он је истакао да је Народна скупштина, којом је предсједавао Момчило Крајишник, у најтежим временима по наш народ, стварала услове за функционисање државе, доносила важне одлуке и разматрала мировне планове.

- Као први српски члан послијератног Предсједништва БиХ, досљедан и принципијелан у одбрани интереса Републике Српске, Момчило Крајишник је учинио све да договори о формирању првих институција, докумената, валуте, симбола, дипломатско-конзуларне мреже и свих осталих сегмената везаних за установљење и рад заједничких институција буду донесени и проведени уз уважавање Републике Српске, у складу са Дејтонским мировним споразумом. Чврст и бескомпромисан био је и током суђења у Хашком трибуналу. Досуђену казну Крајишник је часно одслужио и вратио се јак и досљедан какав је и отишао у Хаг, јер је знао да је суд божји изнад земаљских судова - написао је Чубриловић.

- Знамо да су ријечи само утјеха породици када изгуби ближњег, али на понос остаје чињеница да је име Момчила Крајишника, као првог предсједника Скупштине српског народа у БиХ, потом првог предсједника Народне скупштине Републике Српске и првог српског члана Предсједништва БиХ, неизбрисиво записано у историји ове земље. Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник живјеће у српској историји, у култури сјећања и у нашим мислима. Нека му је вјечна слава и Бог да му душу прости! -  наводи се у телеграму Чубриловића.