latinica  ћирилица
15/09/2020 |  12:23 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

Вујичић: Разлика између лица која су остала без посла и запослених 84

Вирус корона утицао је и на тржиште рада у Републици Српској, тако да су од почетка епидемије, 19. марта, до данас 13.022 лица остала без посла из различитих разлога и у различитим браншама, а у истом периоду запослено је 12.938 особа, тако да је разлика 84, изјавио је Срни директор Завода за запошљавање Српске Мирослав Вујичић.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

Вујичић подсјећа да је та разлика на почетку пандемије била око 2.500 радника и истиче да ће у будућности број запослених вјероватно премашити број отпуштених, што показује да се опоравља тржиште рада у Републици Српској, без обзира на изазове који су се рефлектовали због вируса корона.

Он је навео да је из прерађивачке индустрије без посла остало око 3.000 радника, али је готово исти број и запослен, као и у услужним дјелатностима, гдје је без посла остало 1.500, трговинама око 2.000 радника, грађевини око 500 радника, али је око 900 запослено.

- Углавном се прате дјелатности у којима је највише радника остало без посла и које запошљавају највише, што показује да је дошло до опоравка радне снаге - каже Вујичић.

Он је нагласио да су сви који су остали без посла, према Закону о посредовању у запошљавању, добили новчану накнаду.

Према његовим ријечима, до сада је око 8.000 радника искористило право на новчану накнаду, и Завод је у овој години планирао око 18.000 КМ за ту намјену, а до сада је већ реализовано око 82 одсто тих средстава.

- То је оптерећење за Завод и мораћемо радити ребаланс буџета, а можда ће чак и Влада Републике Српске морати да реагује у том правцу да нам помогне финансијски - напоменуо је Вујичић.

Он је истакао да, упркос свему, Завод за запошљавање још финансира и реализује пројекте запошљавања - до сада су одобрили 10 милиона КМ за запошљавање 2.000 радника, а на сутрашњој сједници Управног одбора Завода требали би проширити Акциони план за додатних пет милиона КМ и проширити обухват на 3.000 радника.

- На тај начин ћемо успјети директно овим средствима финансирања запошљавања да неутрализујемо утицај вируса корона и да се вратимо на стање прије појаве вируса - истакао је Вујичић.