latinica  ћирилица
14/09/2020 |  16:52 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Кисић Тепавчевић: Само лабораторијски тест може да утврди разлику између грипа и вируса корона

Замјеник директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да једини параметар на основу кога може да се закључи да ли особа има сезонски грип или вирус корона јесте лабораторијски тест, јер не постоји ниједан специфичан симптом за који би могло са сигурношћу да се каже да је ријеч о грипу или вирусу корона.
Дарија Кисић Тепавчевић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Дарија Кисић Тепавчевић (фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Она је на конференцији за новинаре Кризног штаба истакла да ће се у наредних дан-два знати прецизнији технички детаљи о спровођењу надзора над грађанима који се враћају у Србију, а који ће бити спровођен од петка, 18. септембра.

- Суштина је да се сви наши грађани који улазе у Србију у што краћем интервалу, у року у 24 часа, јаве одређеним здравственим службама - рекла је Тепавчевићева.

Она је истакла да су око Србије многобројна жаришта, те поновила да је у Србији епидемиолошка ситуација стабилна, али несигурна.

- Када је ријеч о земљама у региону, далеко је већа вјероватноћа да на подручју тих земаља дође до инфекције вирусом него у нашој земљи - рекла је Тепавчевићева, наводећи да се у европским земљама у претходне двије седмице биљеже рекордни бројеви када су у питању лабораторијски потврђени случајеви и да је то највећи број заражених од почетка пандемије.

У Србији ће од петка, 18. септембра, у 18.00 часова биће спровођен надзор над свим грађанима који се враћају у Србију, одлучено је раније данас на сједници Кризног штаба.

Надзор не подразумијева ограничење слободе кретања, већ само обавезу редовног јављања љекару.

У Србији је у посљедња 24 часа регистровано 29 заражених вирусиом корона, што је најмањи број нових случајева од 2. јуна и нема нових смртних случајева од посљедица Ковида-19.