latinica  ћирилица
12/09/2020 |  12:34 | Аутор: СРНА

Српским туристима заробљено око 100 милиона евра на страним дестинацијама

Око 100 милиона евра грађана Србије "заробљено" је преко туристичких агенција у Грчкој, Шпанији, Италији и другим дестинацијама због нереализованих путовања усљед избијања епидемије вируса корона, рекао је директор Јуте, националне асоцијације туристичких агенција Србије, Александар Сеничић.
Грчка плажа - Фото: Screenshot/YouTube
Грчка плажаФото: Screenshot/YouTube

Сенчић је истакао да ће се новац тешко одблокирати, те додао да је уредба о замјенским путовањима донесена да би се заштитиле и туристичке агенције, али и новац потрошача.

Он је за РТС рекао да је Грчка донијела пропис којим је добављачима, српским даваоцима услуга, хотелијерима, власницима приватних кућа, омогућила да новац који су уплатили не морају да врате, односно да могу да га врате почетком 2022. године.

Сенчић је рекао и да је преко туристичких агенција више од 20.000 људи из Србије на љетовању у иностранству, да је у Црну Гору организовано отпутовало неколико хиљада туриста, док је око 50.000 то учинило у сопственом аранжману.

Поводом навода да је Грчка одлучила да се продужи забрана уласка држављанима Србије и послије 15. септембра, Сенчић је рекао да је та одлука извјесна, али да треба сачекати званичну потврду.

Он је додао да је тражено да се под одређеним условима омогуће службена путовања уз пи-си-ар тест на вирус корона.

Што се тиче рада туристичких агенција, Сеничић је навео да је за око 90 одсто смањен обим посла, да је само један агенција ушла у процес ликвидације, те да се нада секторској помоћи државе крајем сезоне.