latinica  ћирилица
12/09/2020 |  09:02 | Аутор: СРНА

Мишић: Погоршање епидемиолошке ситуације жестоко би се одразило на реални сектор

Предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић оцијенила је да би погоршање епидемиолошке ситуације на јесен жестоко погоршало стање у реалном сектору и да би било тешко очувати радна мјеста и достигнути ниво радничких права.
Ранка Мишић - Фото: РТРС
Ранка МишићФото: РТРС

С друге стране, тврди Мишићева, ако епидемиолошка ситуација буде повољнија, створиће се основ да ствари крену да се мијењају на боље.

- Ако не буде пада привредне активности и крене уговарање послова, створиће се услови за повећање плата - рекла је Мишићева за "Евро блиц".

Мишићева је истакла да се од власти очекује да обезбиједе новац да се сачувају радна мјеста и да не дође до смањења плата.

Она је навела да је од 19. марта до 28. августа без посла остао 11.781 радник, највише у прерађивачкој индустрији 2.431, затим трговини, угоститељству и осталим услужним дјелатностима.

Мишићева је изјавила да је на првом мјесту престанак рада на одређено вријеме 4.860, као и да је симптоматично то што су у поменутом периоду споразумни прекид потписала 1.533 радника.

- Није логично да је толико њих у оваквој ситуацији добровољно раскинуло уговор о раду, јер је мала вјероватноћа да су нашли бољи посао. Проблем је што скоро 60 одсто радника у Српској није синдикално организован и знатан број њих не зна своја права - навела је Мишићева.