latinica  ћирилица
11/09/2020 |  22:28 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Три свехришћанске светиње у будућем храму на Цетињу

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије изразио је наду да ће три свехришћанске светиње које се налазе у Црној Гори бити похрањене у Саборни храм Свете Тројице који је предвиђен да се гради изнад Цетињског манастира.
Митрополит Амфилохије - Фото: Novosti.rs
Митрополит АмфилохијеФото: Novosti.rs

Митрополит Амфилохије напоменуо је да је ријеч о руци Светога Јована Крститеља и дијелу Часног крста, које се данас налазе у Цетињском манастиру, као и икон Мајке Божје Филеримске, која је у Музеју Црне Горе на Цетињу.

Владика је подсјетио да је градња Храма Свете Тројице започета приликом крунисања краља Николе 1910. године и да се камен темељац чува у кабинету митрополита на Цетињу.

- Ја се у Бога надам да ћемо идуће године почети да градимо храм, да ћемо положити тај камен темељац у славу Божију – Свете Тројице, и у част Царских страстотерпаца Романових, који су пострадали 1918. године, мученички, као и Свети Јован Крститељ - рекао је митрополит Амфилохије.

Владика је истакао да је рука Светог Јована, која је крстила Господа Исуса Христа у Јордану ишла од Јерусалима, Палестине до Цариграда, стизала и до царског руског двора, да би на крају била предата од Марије Фјодоровне, потоње руске царице, преко митрополита кијевског Антонија Храповицког, краљу Александру Карађорђевићу.

Митрополит Амфилохије подсјетио је и да су послије бомбардовања Београда, 6. априла 1941. године, Петар Други Карађорђевић и патријарх српски Гаврило пренијели и тајно у манастиру Острог похранили светиње - руку Светога Јована Крститеља, заједно са дијелом Часног крста, које се данас налазе у Цетињском манастиру, и иконом Мајке Божје Филеримске, која се налази у Музеју Црне Горе на Цетињу.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски изразио је наду да ће и икона бити враћена Цркви.

Митрополит Амфилохије данас је на празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља са високопреосвећеним митрополитом запорошким Луком из Украјинске православне цркве служио Свету архијерејску литургију у цркви посвећеној овом светитељу у острошком скиту Јован Долу код Никшића.