latinica  ћирилица
11/09/2020 |  20:39 ⇒ 21:09 | Аутор: АТВ

Дебевец би могао да остане без функције предсједника Суда БиХ

Ранко Дебевец би могао да остане без функције предсједника Суда БиХ. И то због непријављивања шпанског држављанства и презимена. Дисциплински тужилац ниједан такав прекршај до сада није опростио.
Ранко Дебевец - Фото: dnevni avaz
Ранко ДебевецФото: dnevni avaz

Напротив, највише поступака је завршено разрјешењем. Показују то подаци које је Канцеларија дисциплинског тужиоца доставила АТВ-у. Због конкретног прекршаја против судија и запослених у судовима, поднијето је 12 тужби. У чак пет је дошло до разрјешења са функције, у четири до смањења плате. Једном је изречена јавна опомена, а два пута је уз јавну опомену било и смањења плате.

- Напомињемо да се овај прекршај не односи искључиво на достављање информација у вези са пријавама на радно мјесто, него у вези било којег питања из надлежности Високог судског и тужилачког савјета - саопштили су из Канцеларија дисциплинског тужиоца.

Случајем идентитета и држављанства Ранка Дебевеца бави се и Тужилаштво БиХ. Ипак, на зид су наишли већ у БХ министарству правде. У министарство је, како сазнаје АТВ, Тужилаштво послало замолницу са питањима везаним за Дебевецову имовину у Шпанији, а која је требало да буде прослијеђена у Шпанију.

"1. Да ли Ранко Дебевец држављанин Шпаније?
2. Када и по којем основу је стекао држављанство?
3. Да ли се морао одрећи другог држављанства, и ако јесте, којег се држављанства одрекао?
4. Име, презиме и друга имена под којима је регистован као држављанин Шпаније?
5. Подаци о важећим документима издатим од стране органа Шпаније?
6. Подаци о имовини Ранка Дебевеца у Шпанији?", то су путања које је Тужилаштво послало министарству правде.

Министар правде, Јосип Грубеша ова питања ипак није прослиједио. А био је дужан да то уради. У образложењу Тужилаштву одговара да њихов захтјев није сачињен у складу са међународним уговорима. Случај је окарактерисао као политички мотивисан. Брзо му је стигао одговор из Тужилаштва.

Министру поручују да није надлежан да оцјењује садржај замолнице и да је дужан да је прослиједи. Зашто не поступа по захтјеву Тужилаштва, и да ли је то зато што је у пријатељским односима са Дебевецом, Грубеша АТВ-у данас не одговара. Не стоји чак ни тврдња министарства да за наводе да Ранко Дебевец има шпанско држављанство које није пријавио, нема доказа. Један такав је у посједу АТВ-а.

Дебевец је недавно, приликом путовања у Шпанију користио пасош у којем је јасно наведено шпанско држављанство. Али и презиме Кавасон. Информацију да је предсједник Суда БиХ сакрио свој идентитет, открио је недавно и српски члан Предсједништва, Милорад Додик.

Постоје и сазнања, тврди Додик, да је Дебевец имао веома сумњиве аранжмане с осуђиваним лицима у Федерацији БиХ по питању корупције и примања мита за судске пресуде.