latinica  ћирилица
11/09/2020 |  20:09 | Аутор: СРНА

Линта: СДА наставља ратну политику Алије Изетбеговића

Странка демократске акције наставља ратну политику свог оснивача Алије Изетбеговића, чији је циљ био етничко чишћење Срба и стварање етнички чисте муслиманске територије која би се звала БиХ, наглашава предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

- Да би остварио циљ свог оца Бакир Изетбеговић не одустаје од сумануте намјере да Србија буде осуђена за лажни и непостојећи геноцид у Сребреници и још шест општина у БиХ, а затим да још жешће крене на Републику Српску с циљем њеног укидања и протјеривања српског народа - указује Линта.

Он наглашава да Србија и Српска треба да инсистирају да досљедном поштовању изворног Дејтонског мировног споразума, што конкретно значи да треба покренути процес повратка више од 80 отетих надлежности Српској када је ријеч о одбрани, безбједности, правосуђу, финансијама и низу других области, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Све надлежности које су пренесене на ниво БиХ без договора легалних и легитимних представника Републике Српске и Федерације БиХ супротно је Дејтонском споразуму - напомиње Линта.

Он истиче да је крајње вријеме да Тужилаштво Србије за ратне злочине почне да покреће истраге и подиже оптужнице за бројне бруталне злочине које су починили припадници такозване Армије БиХ и паравојних муслиманских снага над српским народом у БиХ.

- Србија треба да покрене и питање отетих имовинских, стечених и бројних других права више од пола милиона протјераних Срба из ФБиХ, питање дискриминације преосталих Срба у ФБиХ, питање несталих Срба, као и да се активно у међународној заједници бори за истину о рату деведесетих година прошлог вијека у БиХ и на простору бивше Југославије - поручује Линта.

Он каже да је Бакир Изетбеговић још једном потврдио патолошку мржњу према Србији и Србима најављујући поново покретање ревизије пресуде против Србије за наводни геноцид иако му је јасно да од тога нема ништа.

- Бакир Изетбеговић и бошњачки политичари не могу да прежале што Србија пресудом Међународног суда правде 2007. године није проглашена кривом за непостојећи геноцид у Сребреници и што 2017. године није успјела ревизија пресуде против Србије за геноцид. Наведено понашање Бакира Изетбеговића и његове странке СДА један је од многих доказа да Бошњаци не желе заједнички живот са Србима, да не желе дејтонску БиХ и да не желе побољшање односа са Србијом - наводи Линта.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић поново је најавио могућност ревизије тужбе против Србије за наводни геноцид, наводећи да ће то зависити од пресуде генералу Ратку Младићу.