latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:52 ⇒ 20:03 | Аутор: Агенције

Због пандемије скромно обиљежен 11. септембар (ВИДЕО)

САД су одржале комеморацију за скоро 3.000 убијених суграђана 11. септембра 2011. у нападима терористичке групе Алкаида на Њујорк и Вашингтон догађањима мањег обима због пандемије вируса корона.
Обиљежавање напада на САД - Фото: AP
Обиљежавање напада на САДФото: AP

Амерички предсједник Доналд Трамп обиљежио је 19. годишњицу у Пенсилванији, на мјесту гдје је пао један од четири отета авиона пошто су путници пружили отпор отмичарима.

Након читања имена 40 погинулих путника и чланова посаде, Трамп је позвао на јединство, одбрану слободе, америчких вриједности и домовине, та поручио да се херојство страдалих никада не смије заборавити.

Отмица авиона прије 19 година био је највећи напад на америчком тлу у историји САД.

Међутим, висока стопа смртности изазвана вирусом корона са више од 190.000 жртава, бацила је тешку сјену на овогодишњу комеморацију. Управо је град Њујорк најтеже погођено подручје са више од 23.000 мртвих.

Зраци свјетлости обасјавали су небо изнад Њујорка на мјесту гдје су стајале куле Близанци. Слична зрака сјала је из Пентагона, јер је и министарство одбране било мета Алкаидиних терориста.

Заставе су биле на пола копља, укључиво на Бијелој кући, а звона у Њујорку звонила су у почаст жртвама.

Догађаји у помен на жртве напада су ове године били проријеђени, а било је и мање говора, док су некима присуствовали само чланови породица страдалих.

У Њујорку је отказано и традиционално читање имена жртава, па је емитовна само снимка.