latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:28 ⇒ 12/09/2020 | 11:08 | Аутор: РТРС

Опроштај од Арија Ливнеа у Бањалуци - вјечног пријатеља Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Представници институција Републике Српске, Града Бањалука, Друштва српско-јеврејског пријатељства, познаници и поштоваоци опростили су се комеморацијом од дугогодишњег шефа Привредног представништва Републике Српске у Израелу Арија Ливнеа.
Комеморација Арију Ливнеу - Фото: СРНА
Комеморација Арију ЛивнеуФото: СРНА

Сенатор Ливне, некадашњи специјални представник Свјетског јеврејског конгреса и добитник високих признања Републике Српске и Србије, преминуо је у 99. години у Јерусалиму.

Од дугогодишењег пријатеља и савјетника Ливнеа српски члан Предсједништва Милорад Додик се опростио ријечима да ће бити упамћен по томе што је помагао и незнанцима, што је имао пријатеље у свим генерацијама и волио српску културу и обичаје.

Фото: СРНА

Додик се завјетовао на вјечну захвалност великану који је само због помоћи Србима прихватио функцију специјалног представника Свјетског јеврејског конгреса за Балкан.

- Ове године сам изгубио оца, а ево сад одлази и Ливне. То су за мене велики губици. С њим сам први пут ушао у Свјетски јеврејски конгрес у Њујорку и разговарао са представницима 11 јеврејских организација које пресудно утичу на америчку политику. Тад смо знатно олакшали нашу позицију или барем дошли до важног додатног разумијевања - рекао је Додик на комеморацији.

Фото: СРНА

Некадашњи Предсједник Републике Српске и актуелни предсједник Академије наука и умјетности Рајко Кумановић рекао је да је Ливне бројне таленте ставио у службу опстанка оба своја народа - јеврејског и српског.

- Арие Ливне је својим дјеловањем постигао изузетне заслуге за духовни и материјални развој, за ревитализацију културних, професионалних и хуманих веза Републике Српске и Израела - навео је Кузмановић.

Фото: СРНА

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке каже би било тешко и дуго трајало набрајање колико је све контаката Ливне омогућио, између школа, спортских клубова, музеја, министарства, установа културе, медија, пословних људи, дипломатских канала глобалне јеврејске заједнице и свих са друге стране.

Директор Јеврејског културног центра "Арие Ливне" Бањалука Ђорђе Микеш је рекао је да је његов породични пријатељ направио завидну каријеру у Израелу, а да при томе ни једног часа није заборавио коријене испреплетене са Србима Србије и Републике Српске.

Фото: СРНА

- Оно што је посебно значајно за јеврејску заједницу у Бањалуци је његов немјерљив значај за рехабилитацију Јеврејске општине Бањалука. Не заборављајући своје поријекло, доласком у Бањалуку, активно се укључио у рад Јеврејске општине - истакао је Микеш.

Дугогодишњи шеф Привредног представништва Републике Српске у Израелу, сенатор Српске и носилац њеног Ордена части, Арие Ливне, преминуо је у Јерусалиму у 99. години.