latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:25 ⇒ 12/09/2020 | 11:08 | Аутор: РТРС

Оружане снаге БиХ немају легалну команду (ВИДЕО)

Звучи невјероватно али је истинито! Оружане снаге БиХ немају легалну команду. И није ријеч о, за БиХ готово уобичајеном продуженом, техничком мандату за руководиоце, до именовања насљедника. Већ о нелегалним официрима, чији процес именовања још није законски завршен, а они су руководне функције већ "преузели". Предводи их незаконити начелник Заједничког штаба Оружаних снага Сенад Машовић.

Оцијењен је као "најуспјешнији" реформски процес у постдејтонској БиХ! Спроведен је под диригентском палицом међународне заједнице. О реформи одбране двије деценије оде јавно и наизмјеничко, пјевају међународни суфлери.

И домаћи, жељни - централизације и НАТО интеграције. А иза кулиса - захрђали тенкови из ранијих декада прошлог вијека, приземљена бх. "ескадрила" која употребну вриједност има једино као секундарна сировина, бројне афере у вези са уништавањем и препродајом вишка наоружања, никад санкционисано незаконито трошење јавног новца, сумњива чиновања...и око 10.000 буџетлија чији је радни дан или вијек - непознаница.

Али, у БиХ увијек може и горе! Доказује то и незаконит командни кадар Оружаних снага! И то пуне двије године.

Наиме, пређашни састав Предсједништва БиХ у фебруару 2018. године, унаприједио је, а потом предложио блиски им, 13-очлани генералски кор на руководне функције у бх. "оружаној сили". Но за коначно именовање, закон је јасно прописао услов.

- Парламентарна скупштина потврђује именовање у року од 45 дана од дана када јој Предсједништво достави своју одлуку о именовању - наводи се у дијелу Закона о одбрани БиХ.

Представнички дом у законском року потврдио је жељу Предсједништва. Али није Дом народа. Никада!

Претходно ни Парламентарна комисија за одбрану и безбједност. Није ова законска "препрека" сметала генералском "кору" предвођеном ратним командантом злогласне 7. муслиманске бригаде Сенадом Машовићем, да "преотму" старјешинске функције од претходника, који су углавном пензионисани.

Неки и под сумњивим околностима, уз године старости као образложење. А ипак су били млађи од својих насљедника. Стројевим кораком и војничком чизмом, прегазили су Закон. И газе га и даље.

- Питање је колико су одлуке које су они доносили уопште легитимне. Министарство је требало да иницира код Предсједништва да покрене нови круг свих, од генерала Машовића који је начелник Заједничког штаба, до свих који су промовисани на високе позиције тј. генерали и бригадири у чин генерала, и да се Парламент поново изјашњава - рекла је Душанка Мајкић, друга замјеница предсједавајућег Комисије за одбрану и безбједност БиХ.

Али, Министарство не покреће "нови круг" именовања! А Сифет Поџић, директни свједок грубог кршења закона – у прошлом мандату као предсједавајући Парламентарне комисије за одбрану и безбједност и истовремено делегат у Дому који је именовање стопирао. У актуелном, као ресорни министар.

- Нису потврђени, то није до Министарства одбране, и до Предсједништва, то је до ове куће овдје - наводи Поџић.

Да ли то Поџић закон не познаје!? Или покушава да присили Дом двије годину стару одлуку да промијени!?

Како год, јавно признаје да неће реализовати ни документ назван "Преглед одбране" којим је, такође претходни сазив Предсједништва бомбастично најављивао смањење оружаних снага.

Са 16.000 што укључује и резервни састав, на 14.800. Истине ради, простор за "маневрисање", овај пут оставило му је тадашње Предсједништво. У скривеној одлуци коју је као пратећу, потписао екс-предсједавајући Младен Иванић назначено је како ће "Преглед" на снагу ступити тек када БиХ потпише Акциони план за чланство у НАТО алијанси.

- Дакле, у питању је велика прича и превара. Морамо знати да су то још увијек гломазне Оружане снаге, видимо какав је однос и да не постоји земља која би се могла поредити са БиХ - навела је Мајкићева.

И заиста уз незаконит генералски кадар, у Оружаним снагама БиХ, још један преседан. Много је више, ко зна како чинованих генерала, официра и подофицира – него војника!

Као нигдје у свијету скоро 5.000 старјешина који командују и све их је више. И 4.000 војника који команде извршавају и све их је мање. А потрошачка буџетска ставка, за плате и накнаде константно расте.

Прошле године 280 милиона КМ. За те новце бх оружана "сила" на пожаре љети "јуриша" с једним ужетом и два још исправна хеликоптера. А зими кроз сњежне наносе "знају" хеликоптери и да се сруше прије него завејаним мјештанима испоруче прву пошиљку лијекова.