latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:14 ⇒ 12/09/2020 | 11:09 | Аутор: РТРС

Додик: БиХ покушава да елиминише Србију као кључног партнера Српске (ФОТО/ВИДЕО)

БиХ покушава да елиминише Србију као кључног партнера Републике Српске, како Србија не би могла да помогне Србима у Српској, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка с предсједником Србије Александром Вучићем у Београду.
Додик и Вучић (Фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav) -
Додик и Вучић (Фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav)

Додик и Вучић разговарали су о поштовању Дејтонског споразума, регионалним питањима и раговорима које је предсједник Србије имао у Вашингтону и Бриселу, а српски члан Предсједништва БиХ са специјалним представником Стејт департмента за западни Балкан Метју Палмером у Сарајеву.

На данашњем састанку било је ријечи и о економским темама и улагањима Србије у Српску, као и обиљежавњу Дана српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра у Српској и Србији.

У Републици Српској постоји политичка и институционална стабилност, док је на нивоу БиХ присутна потпуна инертност за рјешавање проблема, рекао је Додик.

Објаснио је да су свака појава негирања Републике Српске, српског народа и напади на Србију из Сарајева дио организованог плана Бошњака да се укине Република Српска.

- Свака појава која објашњава да треба развлалстити Хрвате и Србе у БиХ из уста Бошњака је дио њиховог заједничког плана да се укине Српска и да се на тај начин обрачуна са српским народом тиме што би се значајан број људи, како они рачунају у Сарајеву морао да изађе из Републике Српске - рекао је Додик.

Наговјештај Сарајева да се поново на дневни ред стави тужба за геноцид дио је напора да се Србија држи са стране, тврди Додик. 

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 11, 2020 at 2:51am PDT

Они траже да се Србија тужи и искључи као гарант Дејтонског споразума како би Српска остала сама, па ако могу да елиминишу Српску политичким средствима не би презали ни од употребе војске и полиције, што је нелегитимно и није у складу са Дејтонскоим споразумом, каже Додик.

- Желим јасно да дам до знања да било какав покрет против Републике Српске који умањује њену снагу био политички или било какав други, за нас је неприхватљив и све што радимо је да очувамо Дејтонски споразум у изворном обликау, што нас онемогућавају цијело вријеме и што смо онемогућени од значајног дијела међународне заједнице - наводи српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је ракао да неће престати да говори о томе како је неприхватљиво идентични проблем Косова и БиХ рјешавати на различите начине.

- Мислим да не треба говорити о томе на који начин је то завршено и покушано да се заврши и да смо ми згурани у БиХ, а друго цијепају Србију мимо воље српског народа и Србије, управо они кој су креирајући границе прије двадесетак и више година мијењали унутрашње и спољне - истакао је Додик. 

Србија и Република Српска нису се мијешале у изборни процес Црне Горе, навео је Додик, додајући како очекује да нова црногоркса власт најприје посјети Београд и Бањалуку.

- Очекујемо од нових црногорских власти да се реафирмише наш ранији захтјев Ђукановићу од прије 10 до 15 година, да се успоставе специјалне везе између Републике Српске и Црне Горе, јер је то могућност коју је дао Дејтонски споразум, и у том погледу било би веома видљиво и јасно да у складу са међународним споразумима те ствари рјешавамо - јасан је Додик.

За Комшићеву иницијативу да се на дневни ред Предсједништва стави признавање Косова, Додик је рекао да није лоша имајући у виду предвиђене процедуре, јер ће се добити формална одлука да Босна и Херцеговина не признаје Косово.