latinica  ћирилица
11/09/2020 |  18:57 ⇒ 12/09/2020 | 08:40 | Аутор: СРНА

Странцима од суботе потребан негативан PCR тест

Страни државаљни од сутра могу да уђу у БиХ ако имају негативан PCR тест на вирус корона, не старији од 48 часова, саопштено је из Граничне полиције.
Гранична полиција БиХ - Фото: илустрација
Гранична полиција БиХФото: илустрација

Гранична полиција БиХ примјењиваће од сутра у 6.00 часова ову одлуку Савјета министара.

Улазак у БиХ без негативног PCR теста на вирус корона омогућен је за држављане Црне Горе и Хрватске када у БиХ улазе директно из државе чији су држављани, као и њиховим супружницима и малољетној дјеци, који су држављани других земаља, те посади и кабинском особљу авиона, чије је крајње одредиште БиХ.

На овај начин омогућен је улазак и возачима и сувозачима теретних возила приликом обављања међународног транспорта робе у друмском промету, уз услов да њихов боравак у БиХ не траје дуже од 12 часова.

Без негативног теста могу ући и посаде теретних возова и бродова у међународном промету, дипломатско-конзуларно особље акредитовано у БиХ, које приликом уласка у БиХ, осим дипломатске исказнице Министарства иностраних послова, мора посједовати и предочити важећи пасош.

Исти режим уласка важи и за службе и тимове цивилне заштите када је њихов улазак у БиХ хитан и неодгодив, припаднике војних снага чланица Сјевероатлантског уговора и осталих држава које учествују у Партнерству за мир и припадницима команде НАТО-а и ЕУФОР-а у БиХ.

Улазак је омогућен и за челнике држава и влада и чланове њихових делегација, чији је долазак и одлазак из БиХ најављен Граничној полицији дипломатским путем или путем протокола надлежног тијела БиХ, те за странце који путују преко подручја БиХ ради повратка у земљу уобичајеног боравка, без задржавања на подручју БиХ.

Сви наведени страни држављани обвезни су придржавати се и поштовати упутства и наредбе надлежних тијела БиХ, епидемиолошких и здравствених служби.

Савјет министара јуче је донио одлуку о прописивању додатних услова за улазак странаца.