latinica  ћирилица
11/09/2020 |  17:44 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Вучић, Хоти и Трамп номиновани за Нобелову награду за мир

Шведски посланик Магнус Јакобсон поднио је данас Шведској академија наука иницијативу за номиновање влада САД, Србије и самопроглашеног Косова за Нобелову награду за мир.
Нобелова награда - Фото: Getty Images
Нобелова наградаФото: Getty Images

Он је образложио да га је на то подстакао Вашингтонски споразум између Београда и Приштине о нормализацији економских односа, што сматра "трасирањем пута за постизање мировног споразума".

- Због тога желим да номинујем владе САД, /самопроглашеног/ Косова и Србије за Нобелову награду за мир, јер овај споразум има за циљ елиминисање ризика од нових сукоба на Балкану и ближи је миру и узајамном признавању - навео је Јакобсон на свом Твитер профилу.

Он је указао да је крајем деведесетих, Европу погодио крвави рат у којем су се различити дјелови бивше Југославије међусобно борили на етничкој и вјерској основи.

- По завршетку рата, било је тешко наћи начин који би водио ка помирењу, што се види у односима Косова и Србије. Посљедњих година било је ситуација када смо ми који пратимо развој на Балкану, били итекако забринути да би могло доћи до нових сукоба - навео је Јакобсон. 

Он је истакао да је због тога веома важно видјети да су предсједник САД Доналд Трамп и његова администрација, заједно са владама Србије и /самопроглашеног/ Косова напредовали у преговорима за нормализацију економских односа.

Јакобсон указује да су трговина и комуникација неки од најважнијих стубова за прелазак из "хладног у топли мир", преноси портал Косово онлајн.

- Ово је веома важан корак за нормализацију односа Косова и Србије. Ако потписани споразум функционише како је предвиђено, трговина и отворени лични односи отворили би пут за међусобни мировни споразум у којем Србија може да призна Косово, што би ставило тачку на овај дуги сукоб - закључио је Јакобсон.