latinica  ћирилица
11/09/2020 |  16:34 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Рестриктивне мјере у случају погоршања ситуације

Институт за јавно здравље Црне Горе ће у случају даљег погоршања епидемиолошке ситуације предложити увођење рестриктивних мјера, посебно у општинама са високим степеном локалне трансмисије, саопштено је након данашње сједнице Националног координационог тијела за заразне болести.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

На сједници је констатовано да се мјере које су на снази не поштују, те да, упркос порасту броја заражених вирусом корона, здравствени систем у потпуности контролише ситуацију.

- У овом тренутку, Црна Гора за ковид пацијенте располаже са 549 слободних болничких кревета, 260 инсталираних респиратора и 62 у резерви, што гарантује успјешно суочавање са инфекцијом и у будућем периоду - наводи се у саопштењу.

Национално координационо тијело позвало је грађане да досљедно поштују мјере, а надлежне инспекције да појачају надзор и контролу да не би морало да буде увођења рестриктивних мјера.

То тијело је на сједници констатовало да је у свим земљама, па тако и у Црној Гори, због ублажавања мјера и либерализације преласка границе, погоршана епидемиолошка ситуација.

Оцијењено је да је Институт за јавно здравље правовремено предочио Министарству просвјете све препоруке у вези са почетком школске године, као и да је Влада обезбиједила средства за исплату плаћеног одсуства родитеља дјеце млађе од 11 година, те да су се, након што је ресорно министарство усвојило школски календар, створили и формални услови за исплате.