latinica  ћирилица
11/09/2020 |  16:22 | Аутор: СРНА

Кошарац: До краја године биће извезено 800 тона меса

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас током посјете Месној индустрији "ЗП комерц" у Вршанима код Бијељине да ће до краја године бити испоручено око 800 тона црвеног меса из ове компаније у Турску.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да се напор исплатио, труд који су уложили Влада Републике Српске, Министарство пољопривреде и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара јер је омогућено привредницима из Српске и Федерације БиХ да извозе у Турску.

Он је додао да ће у понедјељак, 14. септембра, разговарати са органима Турске како би у овој години била реализована укупна квота од 3.000 тона.

- Већ је извјесно да ће двије компаније, једна из Српске и једне из ФБиХ имати одобрен посао од по 800 тона, тако да то укупне квоте остане око 500 тона, што би смањило тржишне вишкове и могли бисмо имати релаксирану атмосферу - навео је Кошарац, који је заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Борисом Пашалићем и градоначелником Бијељине Мићом Мићићем посјетио "ЗП комерц".

Он је навео да је компанија "Тарекс" спремна да се укуључи у овај посао, те да ће путем својих представника у Турској заговарати састанак на коме би требало договарати квоту за ову годину, односно испуњеност квоте, али и договарити квоту за идућу годину.

- Наше процјене говоре да бисмо били задовољни са 5.000 тона, те очекујем да ћемо снагом аргумената и добрих односа које имамо са Турском то питање ријешити за идућу годину - рекао је Кошарац новинарима.

Он је навео да ће Минстарство тражити и нова тржишта, те ће у понедјељак имати састанак са амбасадором Малезије у БиХ, с обзиром на чињеницу да је Ветеринарски сертификат верификован од те земље, а због епидемиолошке ситуације није дошло до реализације посла.

Кошарац је навео да су надлежне институције Републике Срспе, ФБиХ, али и заједничког нивоа сачиниле упитник за извоз црвеног меса за ЕУ, те је за понедјељак планиран и састанак са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером гдје ће покушати да добије сагласност како би надлежни органи дошли у провјеру капацитета, да би у каначници могли договорити извоз меса у земље ЕУ.

- Сви смо привржени, произвођачи, прерађивачи, заједничке институције да отворимо нова тржишта и могућимо нашим људима који се баве овим активностима стабилно тржиште и неометан развој - навео је Кошарац.