latinica  ћирилица
11/09/2020 |  16:00 | Аутор: СРНА

Србија да заштити Српску због пријетњи ратом из Сарајева

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је обавијестио предсједника Србије Александра Вучића о плану СДА да укине Републику Српску и удаљи Србију као гаранта Дејтонског споразума, те да очекује од Србије да заштити Српску због честих пријетњи ратом из Сарајева.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Он је, након састанка са Вучићем у Београду, рекао новинарима да жели да јасно нагласи да Република Српска очекује подршку Србије и да је потпуно увјерена да та подршка неће изостати у сваком погледу.

Додик је навео да је упознао Вучића о чињеници да Српска на сваку појаву негирања Републике Српске или напад на Србију из Сарајева гледа као на дио једног организованог плана који је промовисан путем декларације СДА, а то значи да нема Републике Српске, а тиме ни српског народа у БиХ.

- Они покушавају да то мало утихну, да то пролази "испод радара". Али, у сваком случају ми који се бавимо оваквим пословима морамо да имамо на уму да је свака појава која објашњава да треба развластити Србе и Хрвате у БиХ из уста било ког Бошњака, дио њиховог заједничког плана - рекао је Додик.

Он је навео да тај план подразумијева да се укине Српска и обрачуна са српским народом тиме што би знатан број људи, како они рачунају у Сарајеву, морао да изађе из Републике Српске.

Према Додиковим ријечима, сама чињеница да је лидер СДА Бакир Изетбеговић прије два дана тражио да се поново реактивира тужба за геноцид против Србије представља дио напора да "они држе Србију са стране".

- Јер, познато је да они међусобно разговарају и имају планове, они имају у оквиру своје СДА тајну безбједносну комисију која се бави тим питањима. Они рачунају да, уколико то политичким средствима не може да се уради, да не би презали ни од оружаног дијела рјешавања тог проблема - рекао је Додик.

Зато, каже он, често се може чути да из Сарајева увијек долазе пријетње ратом, без обзира на све позиве Срба на мир и политичко рјешавање проблема.

- Најчешће имамо позиве да неки наводни патриоти, за које не знам ни ко су, ни шта су, неће дозволити и ако треба да ће и ратом бранити неке своје политичке ставове. Свакако, ми не можемо да то занемаримо - рекао је Додик.

Додик каже да је пренио Вучићу да му то личи на приступ који иде ка сљедећем - "одмакни Србију, тужи је за геноцид, направи је неодговорном и искључи из процеса гаранта Дејтонског споразума, тако да ми останемо сами, како би рашчистили ту ситуацију у БиХ, ако треба и ратом, како они то често кажу".

Он је рекао да је хтио да Вучићу пренесе да не може нико да предузме никакву легитимну војну операцију у БиХ, јер ако се желе ангажовати Оружане снаге, мора се добити одобрење у Предсједништу.

- Али, док ја тамо сједим, такве одлуке никад неће бити. С друге стране, ако желите да полицијом интервеништете из Федерације БиХ у Српској, онда имате проблем са одредбом Дејтонског споразума која каже да полицијске снаге једног ентитета не могу да пређу на простор другог без сагласности тог ентитета. Што значи да би то била чиста агресија и да се ништа не би могло предузимати - рекао је Додик.

Он је навео да би све то било нелегално и да би могло да се одвија у оквиру паравојних и неких других операција, које замишљају у Сарајеву да би нешто учинили.

- Тиме ја сматрам да је потпуно легитимно и легално да и Србија, као гарант Дејтонског споразума са својим снагама има право за било каквим покретом те врсте и да то легитимише као право Србије да заштити српски народ гдје год се он налази у складу са стратегијом коју је недавно усвојила - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, зато то и боли Бакира Изетбеговића, који говори, као и Шефик Џаферовић, како се Србија мијеша у унутрашње ствари БиХ, иако Србија у својој стратегији није ни поменула БиХ, него говори о заштити српског народа.

Додик је рекао да жели јасно да стави до знања да је неприхватљив било какав покрет против Републике Српске који умањује њену снагу, било политички или какав други.

- Ми све што чинимо и радимо јесте да очувамо Дејтонски споразум у изворном облику, што нас онемогућавају све ово вријеме и од значајног дијела међународне заједнице - додао је Додик.

Он каже да неће престати да говори о томе да је неприхватљиво да готово идентичан проблем који постоји на Косову и Метохији и БиХ, који се тиче унутарнационалних односа, не може да буде рјешаван на различите начине, без обзира што је замјеник помоћника америчког државног секретара Метју Палмер рекао да је став САД да се то не може повезивати.

- Ја сам рекао "ок, можда је то ваш став, а наш став је да то треба повезивати, јер не можете нам објаснити зашто мора да буде различито рјешење за готово идентичне ситуације". У ком облику мислите да то треба да подржимо - рекао је Додик.

Он је навео да Српска не треба да престане да говори о томе на који начин је све то завршено и покушано да се заврши и да је згурана у БиХ, док, с друге стране Србију мимо воље српског народа цијепају управо они који су, креирајући те нове границе прије више од 20 година, мијењали унутрашње и спољне границе.

- Сада нама говоре о томе да ми, наводно, не треба да се бавимо питањима граница. Којих граница? Ко је успоставио неки експеримент који је дошао са стране? - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва каже да је пренио Вучићу да је БиХ потпуно инертна, да је структура на нивоу БиХ потпуно незаинтересована за рјешавање проблема, те да је концептом којим се покушавају рјешавати ти проблеми, апсолутно немогуће обезбиједити напредак у том смислу.