latinica  ћирилица
11/09/2020 |  14:20 | Аутор: СРНА

Грабовац: Формирати тим који ће радити на стратегији тражења несталих Срба у БиХ

Породице несталих из Републике Српске у наредном периоду формираће тим који ће радити на стратегији тражења несталих лица српске националности у БиХ, закључено је на данашњем састанку у Бањалуци.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

Предсједник Републичког одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Марко Грабовац је након састанка рекао новинарима да је овај закључак реаговање породица несталих из Републике Српске на писмо које је предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић прослиједио Организацији породица заробљених и несталих у Источном Сарајеву, у којем је наведено да Институт не врши верификацију несталих по етничкој припадности.

Грабовац је рекао да ће породице несталих из Републике Српске представнике свих институција Републике Српске и БиХ упознати о садржају Машовићевог писма, у којем жели да породице несталих из Српске убиједи да у БиХ нема српских жртава, већ жртва рата у БиХ.

Он је подсјетио да Република Српска још потражује 1.660 несталих српских бораца и цивила, док се у спомен-костурницама у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налази 657 ексхумираних, а неидентификованих посмртних остатака.

Аљонка Џелетовић из Невесиња, која 28 година тражи свог брата Миленка Миловића, рекла је новинарима да је за застој у процесу несталих Срба у БиХ најодговорнији Институт за нестала лица БиХ, у чијем раду постоје многе неправилности.

- У прошлој години пронађено је само једно лице српске националности. Из Института за нестала лица БиХ добили смо писмо које је потписао Амор Машовић, а у којем нас обавјештава да нам не може дати спискове несталих Срба јер таква евиденција код њих не постоји - истакла је Џелетовићева.

Она је рекла да су овим ускраћене породице несталих из Републике Српске, јер по Закону о несталим лицима БиХ у централној евиденцији несталих треба да стоји национална припадност несталог лица.

- Тако се на подручју Мостара за све убијене људе сматра да су их убили Срби. Мој брат је нестао на овом подручју и као такав треба да је верификован у централној евиденцији несталих - закључила је Џелетовићева.