latinica  ћирилица
11/09/2020 |  14:18 | Аутор: СРНА

Кацин: Нове мјере ако се ситуација драстично промијени

Словеначка Влада не планира увођење нових рестриктивних мјера, упркос расту броја особа заражених вирусом корона на дневном нивоу, рекао је портпарол Владе за ковид 19 Јелко Кацин.
Јелко Кацин - Фото: ФОНЕТ
Јелко КацинФото: ФОНЕТ

- Да би увели нове мјере, морали бисмо поново да прогласимо епидемију, што још није учинила ниједна држава у Европи - рекао је Кацин на конференцији за новинаре.

Уколико би се ситуација драстично промијенила, па би сусједне државе прогласиле епидемију, каже Кацин, онда би и Словенија требало да уведе нове додатне мјере.

Он је навео да су резултати борбе са вирусом корона у Словенији бољи него у свим сусједним државама и неким великим државама у Европи, јер у протеклих 14 дана има 34 обољела на 100.000 становника.

Кацин истиче да број новозаражених протеклих дана расте не само у Словенији, него у Европи и свијету.

- Врло пажљиво пратимо догађаје у сусједству и Европи, који нису ружичасти - рекао је Кацин.

Он је позвао грађанство да овог викенда, када је најављено лијепо вријеме, излете у природу користе само у породичним групама и тако избјегавају рискантне контакте.

У Словенији је у протекла 24 сата потврђен рекордан број дневних зараза вирусом корона - 108, од тестираних 2.758 особа.

У болницама је због ковида 19 тренутно 27 пацијената, од чега пет на интензивном лијечењу, а до сада је умрло 135 људи.

Превладава локална трансмисија, а извори заразе су образовне установе, радне организације, а има их и у здравственом систему.