latinica  ћирилица
11/09/2020 |  13:50 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Освештано спомен-обиљежје за 15 погинулих припадника војне полиције

У порти Храма Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду данас је откривено и освештано спомен-обиљежје, те служен парастос за 15 припадника Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, који су погинули у акцији "Бреза 94".
Нови Град: сјећање - Фото: СРНА
Нови Град: сјећањеФото: СРНА

Предсједник Удружења припадника овог батаљона Раденко Пузић рекао је да је сјећање на саборце који су погинули прије 26 година уједно сјећање на све припаднике Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса који су платили највишу цијену у стварању Републике Српске.

- Важно је, не само данас, него и других дана у години, да његујемо културу сјећања и на тај начин им се бар донекле одужимо за њихову жртву. Њихови вршњаци данас имају циљеве у животу и планове за будућност. Ови момци нису имали времена да кују своје планове, јер им је једини план био како да преживе сљедећи дан, а циљ одбрана српског народа - истакао је Пузић.

Генерал Драгомир Кесеровић рекао је да је акција "Бреза 94" вођена тешким и одсудним временима.

- Ближио се крај рата, не због исхода, већ зато што су тако одлучили свјетски моћници, углавном на штету српског народа. Нисмо имали избора, само начин на који смо се понашали и борба у коју смо ушли и жртве које смо имали били су гаранција да се створи грандиозно дјело Република Српска - нагласио је Кесеровић, ратни командант Првог батаљона војне полиције.

Пуковник у пензији Никола Рашуо рекао је да је на данашњи дан прије 26 година погинуло 12 припадника овог батаљона, а неколико дана раније њих тројица.

- Био је то један од најтежих дана за батаљон. У седам дана изгубили смо 15 бораца - рекао је Рашуо, у то вријеме замјеник команданта батаљона.

Командант вода у којем су били страдали борци Здравко Петровић рекао је да су живот дали војници који су своје задатке извршавали беспријекорно.

- Душа ме боли због њих, често због њих не спавам ноћу, били су ми као дјеца. Због свог рањавања тог дана нисам био са њима - рекао је Петровић.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача истакао је да је акција "Бреза 94" била важна, те да је могла одлучити исход рата да није било интервенције међународних фактора.

- Ове животе не можемо вратити. Можемо им се одужити тако што ћемо се сјећати дешавања из протеклог рата, оних који су своје животе дали за Републику Српски и чувати Српску као њихов завјет - указао је Дрљача.

Према његовим ријечима, ова војна акција, као и сва дешавања на ратишту Сува међа, одлучивали су о судбини Новог Града.

У Храму Светих апостола Петра и Павла данас је служен парастос, а затим су свештеници Немања Видић и Зоран Благојевић освештали спомен-обиљежје.

Вијенце код спомен-обиљежја положиле су породице погинулих бораца, делегација Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, савјетник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Милан Торбица, делегације борачких организација Нови Град и Крупа на Уни и општине Нови Град.

Спомен-обиљежје су властитим средствима и уз помоћ Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске изградили чланови Удружења припадника овог батаљона.

Акција "Бреза 94" назив је за војну операцију коју је Први крајишки корпус Војске Репбулике Српске извео од 4. до 13. септембра 1994. године против Петог корпуса такозване Армије БиХ и посебно против 505. бужимске бригаде, која је била ударна песница тог корпуса.