latinica  ћирилица
11/09/2020 |  13:16 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Рељић: Ускоро отварање граничног прелаза Козарска Дубица-Хрватска Дубица

Гранични прелаз Козарска Дубица-Хрватска Дубица биће поново отворен за саобраћај у веома кратком року, потврдио је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.
Гранични прелаз Козарска Дубица - Фото: РТРС
Гранични прелаз Козарска ДубицаФото: РТРС

- Обавијештен сам од начелнице Хрватске Дубице Ружица Карагић да је стигао позитиван одговор министра унутрашњих послова Хрватске Давора Божиновића о отварању овог граничног прелаза - рекао је Рељић.

Овом одговору претходио је заједнички захтјев за отварање тог граничног прелаза који су надлежним институцијама у БиХ и Хрватској упутили начелници општина Козарска Дубица и Хрватска Дубица.

У том захтјеву начелници су изразили незадовољство грађана одлуком о категоризацији овог прелаза из 2013. године и ситуацијом која је погоршана пандемијом вируса корона, због које је саобраћај на овом прелазу у потпуности затворен.

Рељић је нагласио да је то веома значајно питање за општину Козарска Дубица и њене грађане.

- У привременом режиму рада у претходном периоду показало се да је овај гранични прелаз фреквентан, те да га користи велики број грађана из наше и сусједних општина - истакао је Рељић.

Он је најавио да ће наставити са реализацијом иницијативе да том граничном прелазу, у центру Козарске Дубице, буде враћен статус међународног граничног прелаза, односно да се са категорије "Стални гранични прелаз за погранични саобраћај" тај прелаз врати у категорију "Стални гранични прелаз за међународни саобраћај путника у цестовном саобраћају".

Допуштањем путничког саобраћаја преко овог прелаза евидентно би било и растерећење саобраћаја на прелазу у Доњој Градини.